Ungaria refuză să plătească amenda de 200 de milioane de euro impusă de CJUE

Ungaria refuză să plătească amenda de 200 de milioane de euro impusă de CJUE Migranţi. Sursa foto: Arhiva Evz

Ungaria refuză să plătească amenda de 200 de milioane de euro impusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles cu privire la dreptul la azil nu par să se atenueze.

Ungaria, somată să plătească amenda

Comisia Europeană a trimis luni o a doua cerere de plată a amenzii de 200 de milioane de euro aplicată Ungariei, stabilind totodată un nou termen, 17 septembrie, potrivit Euronews.

„Nu este loc de manevră. Trebuie să respectăm procedurile aplicabile”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

În iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a impus Budapestei un prim termen de plată, 16 iulie, lăsându-i astfel 45 de zile pentru finalizarea tranzacției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un termen nerespectat de Ungaria, care refuză să plătească. Prin urmare, a intervenit Comisia Europeană, al cărei rol este de a se asigura că statele membre respectă hotărârile CJUE.

Comisia Europeană va lua din fondurile pentru Budapesta

În cazul neplății acestei sume de către Budapesta înainte de noul termen, Comisia va lansa apoi o „procedură de compensare” echivalentă cu suma solicitată.

200 de milioane de euro ar putea fi astfel deduși din bugetul european alocat Ungariei, care este deja parțial înghețat în urma acuzațiilor de nerespectare a statului de drept în țară.

Sentința pronunțată în iunie de CJUE se referă la o „încălcare fără precedent și excepțional de gravă a dreptului UE” de către Ungaria, „din cauza restricțiilor impuse de multă vreme de Ungaria privind dreptul de azil”.

Viktor Orban, premier Ungaria

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban, premier Ungaria

Din decembrie 2020, prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, a fost acuzat de Bruxelles că a făcut aproape imposibil accesul la procedurile de azil, după instituirea unei limitări a depunerii cererilor persoanelor care solicită protecție internațională.

În plus, Ungaria este acuzată și că a ținut ilegal solicitanți de azil în „zone de tranzit”, închise după controversă.

Cum răspunde Ungaria acuzațiilor

Aceste deficiențe, descrise într-o hotărâre a CJUE ca fiind o „încălcare fără precedent și excepțional de gravă a dreptului UE”, au fost ignorate de Budapesta, dând loc la acțiunea judiciară a cărei sentinţă a fost pronunțată în iunie.

În ciuda acestor consecințe, Orbán continuă să considere amenda forfetară ​​de 200 de milioane de euro drept „scandaloasă și inacceptabilă”.

„Se pare că migranții ilegali sunt mai importanți pentru birocrații de la Bruxelles decât propriii lor cetățeni europeni”, a declarat Viktor Orbán la momentul deciziei.

Prin urmare, Budapesta nu mai are decât câteva zile pentru a-și plătia amenda, chiar dacă persistă îndoielile cu privire la intențiile sale. Luna trecută, şeful Oficiului Prim-ministrului Ungariei, Gergely Gulyás, coordonator al afacerilor europene, a declarat că „dacă Bruxelles-ul ar vrea să primească și mai mulți migranți, Ungaria le-ar oferi un bilet numai dus”.

(Autor: Caroline Vandenabeele, La Libre Belgique; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei
Teatru. Volumul 1