Lăcomia magistraților, blocată de Finanțe. Judecătorii și-au mărit lefurile cu 25%

Lăcomia magistraților, blocată de Finanțe. Judecătorii și-au mărit lefurile cu 25%

București. Ministerul Finanțelor va plăti eșalonat sumele aferente majorării salariale pe care magistrații și le-au acordat singuri. În 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Parchetul General au decis să crească salariile judecătorilor și procurorilor cu 25%. Majorarea s-a aplicat retroactiv.

 

Un proiect de ordonanță, inițiat de instituția condusă de Marcel Boloș, propune eșalonarea plăților salariale către magistrați. Este vorba despre sumele stabilite prin raportare la o valoare de referință de 605,225 lei. Acesta este un indice în funcție de care sunt calculate salariile judecătorior și procurorilor.

Ministerul Finanțelor vrea să eșaloneze plățile către magistrați

Un proiect de ordonanță de urgență stabilește cum vor fi eșalonate plățile către magistrații care beneficiază de majorări salariale. Conform actului normativ inițiat de Ministerul Finanțelor prevede ca banii să fie acordați în tranșe, până în 2029.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut, în 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Parchetul General au majorat salariile salariile judecătorilor și procurorilor cu 25%, retroactiv. Măsura a fost justificată prin existența mai multor hotărâri judecătorești pronunţate în acest sens. Totodată, magistrații au motivat că este nevoie de o uniformizare a regulilor de salarizare.

Aceste majorări salariale, pentru care Ministerul Finanțelor dorește eșalonarea plăților, urmează să se aplice retroactiv. Toate salariile magistraților și grefierilor vor crește începând cu anul 2018. Această măsură va avea un efect major și asupra pensiilor speciale ale magistraților. Acestea vor fi majorate în funcție de noile venituri calculate după aplicarea majorării.

Justiție

Justiție. Sursă foto: pixabay

Salariile majorate din sistemul de justiție

Odată cu aplicarea noilor majorări salariale, pe care Ministerul Finanțelor dorește să le eșaloneze, un magistrat stagiar va încasa suma de 7.000 de lei net pe lună, sub formă de salariu. Pe de altă parte, la nivelul unei Curți de Apel, președintele va primi 23.000 de lei net.

Creșterea salarială de 25% se aplică, însă, retroactiv, de la 1 ianuarie 2018, pentru personalul din instanțe. Pentru personalul din parchete, măsura a fost aprobată începând cu 7 decembrie 2018, la finalul anului.

În acest context, judecătorii și procurorii vor trebui să primească sumele restante calculate pentru ultimii cinci ani. Fiecare dintre aceștia va încasa până la câteva zeci de mii de euro, sumele aferente ultimilor cinci ani. La acest moment, Ministerul Finanțelor nu dispune de fonduri bugetare pentru a acoperi sumele restante cerute de magistrați.

Bani, Florin Barbu

Finanțare. Sursa foto: Pixabay

Ministerul Finanțelor propune eșalonarea plăților

În contextul în care România se confruntă cu mari probleme din punct de vedere fiscal, guvernul caută soluții pentru plata acestor salarii, revendicate de magistrați. Ministerul Finanțelor a propus ca plățile să se facă eșalonat, în următorii ani, până în 2029. Actul normativ a fost pus în dezbatere publică și urmează să fie propus spre adoptare în Guvern.

Diferența dintre drepturile salariale stabilite prin acordarea valorii de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei se vor achita eșalonat după cum urmează:

  • 2025 se plătește 5% din diferență;
  • 2026 se plătește 10% din diferență;
  • 2027 se plătește 25% din diferență;
  • 2028 se plătește 25% din diferență;
  • 2029 se plătește 35% din diferență.

Actul normativ stabilește că toate sumele vor fi actualizate, anual, cu rata inflației, calculată de la data emiterii ordinului/deciziei de majorare, până la data plății.

 

Revista presei
Jocul de-a vacanța