Prăbușirea elicopterului președintelui iranian Ebrahim Raisi. Rezultatele anchetei

Prăbușirea elicopterului președintelui iranian Ebrahim Raisi. Rezultatele anchetei Ibrahim Raisi: Sursa foto: Platforma X

Ancheta finală asupra prăbușirii elicopterului în care și-a pierdut viața președintele iranian Ebrahim Raisi, în luna mai, a stabilit că accidentul a fost cauzat de condițiile meteo nefavorabile. Concluziile au fost publicate duminică de presa de stat, confirmând suspiciunile inițiale legate de vreme.

Cauzele morții preşedintelui iranian Ebrahim Raisi

„Cauza principală a accidentului de elicopter au fost condiţiile atmosferice complexe din regiune în sezonul de primăvară”, a indicat raportul final al anchetei efectuate de un comitet militar, a informat televiziunea de stat IRIB.

Raportul detaliază că prăbușirea elicopterului Bell 212, în care se aflau președintele iranian Ebrahim Raisi și alți oficiali, a fost provocată de o masă densă de ceață care s-a format brusc, afectând vizibilitatea în regiunea muntoasă din provincia Azerbaidjanul de Est. Această situație meteorologică neașteptată a fost principalul factor în accident.

Comisia de anchetă a analizat în detaliu toate aspectele legate de condițiile tehnice, inginerești, electronice și de navigație ale elicopterului. În urma verificărilor, nu au fost descoperite defecțiuni la aparatul de zbor sau la întreținerea acestuia de la momentul achiziționării, precizează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ibrahim Raisi

Ibrahim Raisi. Sursa foto: dreamstime.com

Decesul lui Raisi a dus la organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate

În luna mai, Statul Major al armatei iraniene a precizat că investigațiile inițiale nu au relevat semne suspecte în legătură cu prăbușirea elicopterului și că acesta a respectat în totalitate planul de zbor stabilit. Aceste concluzii au întărit ideea că accidentul a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile.

După trei zile de ceremonii funerare organizate în mai multe orașe din Iran, Ebrahim Raisi a fost înmormântat sâmbătă într-un mausoleu religios important din orașul Mashad. Moartea sa a declanșat alegeri prezidențiale anticipate, câștigate de reformistul Masud Pezeshkian, care a preluat oficial funcția la 30 iulie.

Elicopterul președintelui iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit în luna mai

Președintele iranian Ebrahim Raisi, alături de ministrul său de externe, Hossein Amir-Abdollahian, și alte figuri importante, inclusiv guvernatorul Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati, au murit în urma prăbușirii unui elicopter. Elicopterul s-a prăbușit în timp ce traversa o regiune montană, acoperită de o ceață densă, în timpul întoarcerii din Azerbaidjan. În total, nouă persoane și-au pierdut viața, inclusiv membri ai echipajului.

Aeronava Bell 212, de fabricație americană, folosită de președintele Iranului, data din anii '60. Este cunoscut faptul că acest model a fost adus în Iran înainte de revoluție, ceea ce sugerează că a fost utilizat timp de decenii în diverse misiuni.

Cine a fost Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi, cunoscut anterior pentru poziția sa rigidă în sistemul judiciar, a devenit al optulea președinte al Iranului în 2021, după o competiție electorală marcată de lipsă de diversitate. Ca fost procuror și judecător, el a condus o perioadă caracterizată de o intensificare a măsurilor represive împotriva disidenței, așa cum a fost subliniat de observatorii drepturilor omului.

Deși fostul președinte moderat Hassan Rouhani a promovat politici mai deschise, Raisi a favorizat o apropiere strânsă de liderul suprem Ali Khamenei. Această legătură a condus la speculații că Raisi ar putea fi considerat succesorul natural al lui Khamenei, în contextul în care liderul suprem în vârstă de 85 de ani se confruntă cu probleme de sănătate.

 

Revista presei