Reguli noi pentru șoferi. Schimbări la obținerea permisului de conducere

Reguli noi pentru șoferi. Schimbări la obținerea permisului de conducere Șofer. Sursa foto: Pixabay

București. Reguli noi pentru șoferii care au nevoie de un permis de conducere internațional. Documentul va fi eliberat de Direcția permise de conducere și înmatriculări, iar nu doar de asociația Automobil Club Român (ACR).

Permisul de conducere internațional permite conducătorilor auto să călătorească în străinătate fără să dețină o copie legalizată după permisul național de conducere.

Reguli noi pentru șoferii care doresc permis internațional

Permisul internațional de conducere să poată fi eliberat și de Direcția permise de conducere și înmatriculări. În prezent documentul emis doar de asociația Automobil Club Român (ACR). Momentan, măsura nu se poate aplica deoarece MAI trebuie să mai pună la punct câteva detalii pentru șoferii interesați.

MAI a propus spre dezbatere publică un proiect prin care stabilește detaliile ce vor fi conținute de permisul de conducere internațional. Sunt vizate aspecte legate de forma, conținutul și procedura de emitere a documentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile reguli vor intra în vigoare, estimează MAI din 25 septembrie 2024, conform proiectului de reglementare.

Conform ordinului, permisul internațional pentru șoferii interesați va fi tradus în mai multe limbi de circulație internațională. Paginile primei coperte vor fi reproduse în limba română. Paginile interioare vor fi reproduse engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă.

Permis de conducere

Permis de conducere Sursa foto: EVZ

Cum se obține permisul internațional

Șoferii care doresc să obțină un permis inernațional de conducere trebuie să se adreseze DGPCI. Ei trebuie să completeze un formular pe care îl vor transmite online, însoțit de copie după actul de identitate valabil și dovada plății contravalorii permisului de conducere internațional.

De menționat că documentele pot fi depuse și în format fizic, la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Aceste autorități le transmit mai departe către DGPCI.

DGPCI are la dispoziție 30 de zile, de la data primirii cererii depuse de șoferii interesați, ca să emită permisul de conducere internațional. Documentul poate fi ridicat de la un serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Șoferii trebuie să indice, în cerere, sediul de unde vor să ridice documentul.

Există și posibilitata ca persmisul internațional de conducere să fie expediat, prin curier, la o adresă indicată din România.

Politia rutiera

Politia rutiera Sursa foto: EVZ

Șoferii și permisul internațional de conducere

Permisul de conducere internațional se eliberează, la cerere, celor care vor să conducă autoturisme în alte state. Șoferii primesc, practic, o traducere legalizată a permisului național de conducere. Traducerea este făcută în mai multe limbi de circulație internațională pentru a putea fi utilizat.

Permisul internațional de conducere este recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

Proiectul de ordin pus în dezbatere de MAI poate fi lecturat aici

 

Revista presei