Ion Cristoiu, despre declarațiile Mariei Zaharova. Relația României cu Rusia

Ion Cristoiu, despre declarațiile Mariei Zaharova. Relația României cu Rusia

București. Jurnalistul Ion Cristoiu a făcut o serie de comentarii pe seama ultimului conflict al declarațiilor dintre oficiali români și ruși. Este vorba despre replica purtătoarei de cuvânt a MAE rus la declarațiile lui Klaus Iohannis.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a calificat drept calomnioase afirmaţiile făcute cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Președintele României a afirmat că „politicile naziste şi sovietice au condus la Holocaust şi genocid”.

Ion Cristoiu despre declarațiile Mariei Zaharova

Cunoscutul jurnalist a comentat declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis și mai mulți oficiali români. Ion Cristoiu nu este de acord cu declarațiile președintelui român. El a criticat discursul prezidențiale, prilejuit de Ziua Memoriei Victimelor Fascismului și Comunismului.

În opinia sa, politicile sovietice, care au dus la moartea a milioane de victime, nu pot fi echivalate cu Holocaustul. El susține că este vorba despre o inexactitate periculoasă în contextul interpretării corecte a istoriei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O imbecilitate să echivalezi politicile sovietice cu Holocaustul. Cum poți să spui că politicile sovietice au condus la Holocaust? Asta înseamnă că negi Holocaustul, căci acesta a fost creat de nemți, nu de ruși”, a declarat Ion Cristoiu.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova Sursa foto: X (Twiter)

Rolul sovieticilor în actul de la 23 august

În acest context, Ion Cristoiu a vorbit și despre rolul important pe care l-au jucat sovieticii în eliberarea României. El a contestat declarațiile care minimalizează aceste aspecte. Fără intervenția Rusiei, este de părere Ion Cristoiu, actul de la 23 august, 1944 nu ar fi avut succes.

„Dacă rușii nu ajungeau la Iași, lovitura de stat ar fi avut loc? N-aveai cum, că te mâncau nemții”, a mai spus jurnalistul.

Totodată, Cristoiu a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă rescrierea istoriei, în funcție de interesele politice. El a avertizat că astfel de practici sunt similare cu cele din perioada comunistă și conduc la o înțelegere eronată a evenimentelor istorice.

„Încercarea de a rescrie trecutul de dragul prezentului e periculoasă. Nu poți să ignori contribuția rușilor la independența noastră” a spus jurnalistul.

Declarațiile la care face referire Ion Cristoiu

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, 23 august. Este vorba despre afirmațiile cu care nu este de acord Ion Cristoiu, care au fost contestate și de Moscova.

Klaus Iohannis a subliniat că ziua „reprezintă un prilej de amintire şi omagiere a memoriei victimelor regimurilor totalitare instaurate pe continentul european şi a sacrificiilor tuturor celor care nu au renunţat să lupte împotriva acestora, pentru democraţie şi libertate”.

„În urmă cu 85 de ani, pe 23 august 1939, era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate pentru interesele unor regimuri criminale.

Politicile naziste şi sovietice au condus la Holocaust şi genocid, la deportări, la despărţirea familiilor, la foamete şi numeroase abuzuri. Aceste orori au lăsat cicatrici şi traume care au afectat generaţii întregi, nevoite să se confrunte cu sărăcia şi cu persecuţiile regimurilor totalitare”, a transmis preşedintele.

 

Revista presei