PAS se distanțează de afirmațiile lui Vasile Șoimaru despre Mitropolia Moldovei

PAS se distanțează de afirmațiile lui Vasile Șoimaru despre Mitropolia Moldovei

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a reacționat la declarațiile făcute de deputatul Vasile Șoimaru despre biserica ortodoxă, spunând că „guvernarea nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar desființa Mitropolia Moldovei”.

Reacția partidului vine după ce deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat va veni o vreme când oamenii din Republica Moldova se vor distanța de Mitropolia Moldovei, aflată în subordinea Patriarhiei Rusiei, condusă de Patriarhul Kirill, un apropiat al lui Putin și susținător al invaziei din Ucraina.

Șoimaru, reacție dură la „pelerinajele” preoților moldoveni în Rusia

Vasile Șoimaru a declarat miercuri, 28 august, într-o emisiune a TVR Moldova că „va veni un moment în care R. Moldova, la fel ca Ucraina, se va dezice de Mitropolia Moldovei, care de fapt e a Rusiei”.

Preoți moldoveni, la mănăstirea Pokrovskiy din Moscova/ Sursa foto: FB//dragoșgalbur

Referindu-se la preoții care s-au dus pe banii lui Ilan Șor în pelerinaj prin Rusia, Șoimaru declară că „pot să fiu mai radical un pic. Vine momentul când și noi, ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei care, de fapt, e a Rusiei. Iată cum ei singuri își bagă capul sau gâtul în jug? Cum să vă duceți voi (preoți moldoveni), când știi că aceia, ai lui Șor, veneau cu milioane de dolari încoace? Acum ei vor pentru biserică vor să vină? Organele noastre competente, dacă vor lucra bine, cred că se rezolvă problema asta numai la aterizarea la aeroport”, a declarat Vasile Șoimaru în timpul emisiunii.

PAS consideră afirmațiile deputatului Vasile Șoimaru despre biserico o „opinie personală”

Ulterior, PAS a declarat că aceasta este „opinia personală” a deputatului și că „partidul se distanțează de declarațiile deputatului Vasile Șoimaru privind Mitropolia Moldovei”.

„Guvernarea PAS nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia PAS susține ambele Mitropolii și buna înțelegere între enoriași. Conform Constituției Republicii Moldova, Biserica este separată de stat, autonomă și nu se implică în activități politice. Poziția PAS a fost și rămâne promovarea bunei înțelegeri între toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de religie, cultură, limbă sau etnie.”, se arată în postare.

Cum au reacționat ucrainenii la colaborarea dintre Biserica Ortodoxă din Ucraina cu Rusia

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea activităților organizațiilor religioase asociate cu Rusia în Ucraina. În a doua ședință a legislativului ucrainean, proiectul de lege a trecut cu 265 de parlamentari, ceea ce ar duce la interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei (UOC-MP).

Clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost suspectat de legături și simpatii cu Rusia pe tot parcursul războiului. Preoți ai UOC-MP au fost acuzați că au colaborat cu Rusia și au justificat agresiunea Rusiei, inclusiv episcopi și alți membri de rang înalt.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicare, dar comunitățile UOC-MP vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe complet legăturile cu biserica rusă”, a explicat deputatul Yaroslav Zhelezniak.

Legea din Ucraina a fost deja adoptată. Biserica Ortodoxă trebuie să rupă legăturile cu Rusia

Douăzeci și nouă de parlamentari au votat împotriva proiectului de lege, inclusiv 17 de la Platforma pentru viață și pace, un succesor al grupului parlamentar dizolvat al Platformei de opoziție pro-rusă — „Pentru viață”. Împotriva proiectului de lege au votat și patru parlamentari ai partidului de guvernământ, în timp ce alți trei s-au abținut.

La scurt timp după ce perchezițiile ample din ianuarie, după ce autoritățile de securitate  au descoperit propagandă rusă, pașapoarte rusești și literatură xenofobă în sediul bisericii, parlamentarii ucraineni au inițiat acest proiect de lege.