Ursula von der Leyen, condiții pentru funcția de comisar european. Ce trebuie să facă Marcel Ciolacu

Ursula von der Leyen, condiții pentru funcția de comisar european. Ce trebuie să facă Marcel Ciolacu Ursula von der Leyen. Sursa foto: Facebook/ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen ar fi solicitat ca o femeie să fie numită în funcția de comisar european, ceea ce ar putea influența alocarea portofoliilor. Dacă România va susține această propunere, ar putea beneficia de un portofoliu mai important în cadrul Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen, condiții pentru funcția de comisar european

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv României, să prezinte propuneri pentru funcția de comisar european care să includă și femei. Această cerință a venit pe fondul unei predominanțe de propuneri masculine în statele membre, inclusiv în cazul României, care a avansat candidatura lui Victor Negrescu. Discuțiile pe această temă au avut loc săptămâna trecută la Bruxelles între von der Leyen și premierul Marcel Ciolacu.

În contextul acestei cereri, von der Leyen a subliniat importanța diversității de gen în structurile Uniunii Europene, dar aceasta nu presupune neapărat respingerea propunerii actuale a României. Deși Victor Negrescu a fost numit ca opțiune de către premierul Ciolacu, se așteaptă ca România să ofere și o candidatură feminină pentru a răspunde solicitărilor președintei Comisiei Europene și a reflecta diversitatea dorită în pozițiile de conducere ale Uniunii.

Marcel Ciolaci și Ursula von der Leyen

Foto: gov.ro

Ursula von der Leyen a cerut tuturor țărilor să trimită perechi de comisari europeni femeie și bărbat

În prezent, președintele Comisiei Europene se confruntă cu dificultăți semnificative în respectarea cotei de gen, deoarece multe state membre nu au îndeplinit cerința de a propune comisari europeni de sex feminin. România, având experiența recentă a comisarilor Corina Crețu și Adina Vălean în ultimele două legislaturi, consideră că este justificat să avanseze un candidat masculin, având în vedere precedenta reprezentare feminină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se așteaptă ca până la finalul săptămânii Marcel Ciolacu să revină către Ursula von der Leyen cu un nou nume pentru propunerea de comisar european.

Marcel Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu

Marcel Ciolacu a prezentat-l pe Victor Negrescu ca fiind candidatul propus de România pentru funcția de comisar european în cadrul unei întâlniri recente cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Vicepreședintele Parlamentului European este alegerea oficială a guvernului român, iar Ciolacu a subliniat că speră ca propunerea să fie trimisă până la începutul săptămânii viitoare. Acest pas este considerat crucial în contextul negocierilor pentru alocarea portofoliilor în Comisia Europeană.

Premierul Ciolacu a menționat că în zilele următoare va avea o discuție cu Nicolae Ciucă, liderul PNL, pentru a asigura coordonarea politică necesară. De asemenea, a subliniat importanța de a colabora cu președintele României, care reprezintă țara noastră în Consiliul European. Aceste consultări sunt menite să optimizeze șansele României pentru a obține un portofoliu relevant în cadrul Comisiei Europene.

În opinia lui Marcel Ciolacu, deși Victor Negrescu este propunerea avansată pentru funcția de comisar european, prioritatea este să se negocieze un portofoliu cât mai influent pentru România. Premierul a subliniat că, deși este important să se asigure că Negrescu este acceptat ca nume, obiectivul principal este să se obțină cele mai bune condiții pentru țară în viitoarea Comisie Europeană.

Revista presei