Zelenski anunță testarea cu succes a primei rachete balistice ucrainene

Zelenski anunță testarea cu succes a primei rachete balistice ucrainene Arme. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat marți testarea cu succes a primei rachete balistice fabricate de Ucraina. Anunțul a fost făcut la câteva zile după ce președintele Ucrainei a salutat apariția pe front a unei drone-rachetă cu rază lungă de acțiune, scrie publicația La Libre Belgique.

Noua rachetă, prezentată de Volodimir Zelenski

„Prima rachetă balistică ucraineană a fost testată cu succes. Felicit industria noastră de apărare pentru acest lucru", a declarat Volodimir Zelenski într-o conferință de presă la Kiev, refuzând "să dea mai multe detalii" despre această nouă armă.

Aceste rachete au o traiectorie esențialmente „balistică”, adică influențată doar de gravitație și de viteza dobândită de impulsul furnizat în momentul propulsării.

Noua rachetă, la câteva zile după trimiterea în luptă a dronelor cu rază lungă de acțiune

Pe 25 august, Volodimir Zelenski a salutat, de asemenea, sosirea în luptă a unei noi drone-rachete cu rază lungă, numită „Palianitsia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ieri a avut loc prima utilizare în luptă cu succes a noii noastre arme”, a scris el pe rețelele de socializare, fără a da mai multe detalii.

Această nouă dronă, al cărei nume „Palianitsia” se referă la o pâine tradițională ucraineană, „a fost dezvoltată la noi pentru a distruge potențialul ofensiv” al Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, Război în Ucraina

Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Zelenski vrea ca Ucraina să producă un milion de drone în 2024

Potrivit videoclipurilor postate pe rețelele de socializare, dispozitivul, propulsat de un turboreactor, seamănă vizual cu o rachetă pe care este atașată o pereche de aripi.

Industria de apărare a Ucrainei, adesea ajutată de finanțare sau parteneriate occidentale, s-a dezvoltat semnificativ de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

La sfârșitul anului 2023, Volodimir Zelenski a dat asigurări că țara sa va produce un milion de drone în 2024 pentru a satisface nevoile armatei, aceste dispozitive impunându-se ca esențiale pe câmpul de luptă.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei