PNL, partidul care a inițiat creșterea pragului de impozitare pentru pensii

PNL, partidul care a inițiat creșterea pragului de impozitare pentru pensii Nicolae Ciucă Sursa foto: Facebook

PNL cere colegilor de coaliție să susțină proiectul de lege inițiat deja de liberali încă de anul trecut: majorarea plafonului până la care veniturile din pensii nu sunt impozitate. Liberalii sunt cei care au propus anul trecut majorarea pragului pentru neimpozitarea pensiilor la 3000 lei. Proiectul a fost inițiat de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan. Este vorba despre PLx nr.22/2023 și presupune modificarea art.100 alin.(1) din Legea nr.227/2015.

PNL cere PSD să susțină proiectul de lege

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a cerut PSD să susţină acum în Parlament, chiar săptămâna viitoare, acest proiect de lege. Rugămintea vine după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ar vrea să ridice pragul de impozitare prin ordonanță de urgență, deși măsura nu se justifică, având în vedere că Parlamentul începe noua sesiune parlamentară săptămâna viitoare, pe 1 septembrie.

Această măsură va duce la o creștere a pensiilor

Conform acestei reglementări, pragul de impozitare a pensiilor va fi crescut de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Astfel, pensiile sub această valoare nu vor mai fi impozitate, iar pentru sumele ce depășesc pragul, impozitul se va aplica doar pe diferența. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că această măsură va duce la o creștere medie a pensiilor de aproximativ 100 de lei.

Pensii, carduri sociale

Pensii. Sursa foto: INQUAM

Ce spune Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marţi, că neimpozitarea pensiilor până la 3.000 de lei este o măsură „corectă” şi va fi aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„ A fost trecut acel prag de aproximativ 800.000 de persoane. Şi am vorbit şi cu doamna ministru (al Muncii), am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. Nu vă ascund că mă sfătuiesc, în continuare, în acest domeniu cu doamna primar Lia Olguţa Vasilescu (fost ministru al Muncii - n.r.), fiindcă avem cu toţii de învăţat, nu le ştim pe toate. (...) Ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creşterea nu era nu uniformă, puteai să spui că au crescut pensiile cu 300 - 400 de lei, vorbesc nominal, nu procentual, dar au fost creşteri şi mai mari. Şi atunci mi se pare corectă această abordare - creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare”, a spus președintele PSD.

Revista presei