Vizită istorică la Chișinău. Liderii țărilor baltice au semnat o declarație comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la UE

Vizită istorică la Chișinău. Liderii țărilor baltice au semnat o declarație comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la UE Liderii țărilor baltice în vizită la Chișinău/Sursa foto: www.facebook.com/recean.md

Republica Moldova. Liderii țărilor baltice au semnat marți la Chișinău o declarație comună prin care își afirmă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Țările și-au exprimat angajamentul de a oferi în continuare suportul și expertiza necesară pentru a sprijini integrarea europeană și reformele, precum și pentru a consolida reziliența Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride și a dezinformării.

Documentul a fost semnat de președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, președintele Estoniei, Alar Karis, și președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs. Cei trei oficiali efectuează marți o vizită în Republica Moldova la invitația președintei Maia Sandu, în contextul marcării a 33 de ani de la proclamarea Independenței.

„Ne angajăm să aprofundăm cooperarea bilaterală în domenii, precum comerțul, investițiile, securitatea energetică, educația și schimburile culturale. Aceasta pentru a consolida în continuare legăturile dintre popoarele noastre. O Moldovă unită, democratică și prosperă este în beneficiul nu doar al cetățenilor săi, ci și al întregului continent european. Susținem pe deplin viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se arată în declarația comună.

„Pe drumul nostru spre o viață mai bună nu suntem singuri”

După semnarea declarației, cei trei lideri au susținut o conferință de presă alături de premierul Dorin Recean.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi este ziua în care ne amintim cât de puternic este visul nostru comun - un viitor în pace, prosperitate și demnitate. În această zi importantă avem alături de noi oaspeți de onoare – trei președinți ai țărilor baltice. În ultimii ani, țara noastră a crescut, a învățat și a devenit mai puternică cu fiecare pas. Pe drumul nostru spre o viață mai bună nu suntem singuri, avem alături prieteni adevărați care ne susțin și ne arată prin propriul exemplu că viitorul este în mâinile noastre”, a declarat Dorin Recean.

Liderii țărilor baltice în vizită la Chișinău

Liderii țărilor baltice în vizită la Chișinău/Sursa foto: www.facebook.com/recean.md

Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că prezența acestor lideri la Chișinău este o dovadă a sprijinului constant și consistent pe care țările baltice îl acordă Republicii Moldova în parcursul european.

„Țările baltice sunt o sursă de inspirație pentru noi. Acestea ca și noi, au luptat pentru libertate și pentru un viitor european. Țările în acest an sărbătoresc 20 de ani în UE, un drum pe care l-au parcurs cu hotărâre și curaj. Republica Moldova a ratat de mai multe ori ocazia de a fi alături de ele. Acum însă avem ocazia să realizăm obiectivul nostru de țară - de a deveni membru al UE până în 2030”, a afirmat Dorin Recean.

Șeful Executivului a mulțumit președinților statelor baltice pentru semnarea declarației comune de susținere a aderării Republicii Moldova la UE. „Acest gest nu este doar un simbol puternic, dar și o expresie a solidarității autentice pe care o primim din partea prietenilor noștri din Estonia, Letonia și Lituania”, a adăugat Dorin Recean.

„Angajamentul Republicii Moldova față de valorile europene rămâne neclintit”

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a subliniat că este o onoare să viziteze Republica Moldova într-o zi atât de specială.

„Din numele poporului Lituaniei, felicit călduros cetățenii cu ocazia celor 33 de ani de Independență. Sunt aici pentru a reitera sprijinul Lituaniei pentru aderarea țării la UE. Republica Moldova este o națiune europeană. Aceasta are locul său în sânul familiei UE. Ne bucurăm că, în pofida tuturor greutăților, angajamentul Republicii Moldova față de valorile europene rămâne neclintit”, a remarcat președintele Lituaniei.

Liderii țărilor baltice în vizită la Chișinău

Liderii țărilor baltice în vizită la Chișinău/Sursa foto: www.facebook.com/recean.md

La rândul său, președintele Estoniei, Alar Karis, a specificat că la Chișinău oficialii au discutat despre provocările actuale și perspectivele de viitor.

„Vrem să vă spunem că votul cetățenilor contează. Ne dorim să trăiți în liberate și stabilitate. Doar cu UE veți asigura viitorul în cea mai prosperă și democratică uniune din lume. Estonia vă stă ferm alături în această călătorie. Salutăm progresele pe care le-ați realizat până acum. Avem angajamentul de a susține eforturile Republicii Moldova de a fortifica democrația, supremația legii și buna guvernare. Acestea sunt premise cheie pentru aderarea la UE”, a spus președintele Estoniei.

„Votul oferit la referendumul din octombrie este doar începutul”

Totodată, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a transmit cetățenilor cele mai călduroase felicitări din partea poporului leton în sărbătorirea a 33 de ani de independență.

„Vă susținem în aspirațiile dumneavoastră. Ați realizat foarte multe, în special în ceea ce ține de promovarea supremației legii, implementarea măsurilor anticorupție, consolidarea instituțiilor publice și dezvoltarea sectorului energetic. Votul oferit la referendumul din octombrie este doar începutul acestei căi. Pe acest parcurs vor exista prieteni care vă vor sprijini și vor oferi asistență. Sunt sigur că Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE”, a remarcat președintele Letoniei.

În seara zilei de marți, începând cu ora 19:00, cei trei lideri ai statelor baltice vor urca pe scena din Piața Marii Adunări Naționale pentru a transmite mesaje de felicitare cetățenilor moldoveni.

Revista presei