Alertă în NATO. Obiect neidentificat, intrat în spaţiul aerian polonez

Alertă în NATO. Obiect neidentificat, intrat în spaţiul aerian polonez Dronă rusească / sursa foto: Poliția de Frontieră RM

NATO a transmis luni că nu deţine informaţii care să indice faptul că obiectul neidentificat care a ajuns în Polonia face parte dintr-un atac intenţionat al Rusiei, care şi-a intensificat ofensiva împotriva Ucrainei, dar a avertizat guvernul de la Moscova că aceste acte sunt "iresponsabile şi potenţial periculoase".

Obiectul identificat de radare ar putea fi o dronă

Deşi nu avem informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase", a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord Atlantice, Farah Dakhlallah.

Polonia a anunţat luni că, cel mai probabil, o dronă a intrat în spaţiul său aerian la începutul zilei. NATO presupune că este „rezultatul atacurilor masive ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a amintit purtătoarea de cuvânt al NATO, care „a condamnat ferm aceste atacuri în curs împotriva civililor şi infrastructurii civile ucrainene”.

Nu ar fi prima dronă a rușilor ajunsă pe teritoriul Poloniei

Obiectul care a pătruns luni în spațiul aerian polonez se presupune a fi de proveniență rusă, pentru că fragmente de drone şi rachete ruseşti au fost găsite în mai multe rânduri pe teritoriul aliat, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News
NATO, exercițiu

Sursa Foto: NATO

Dakhlallah a amintit că NATO şi-a sporit „în mod semnificativ” prezenţa pe flancul său estic, inclusiv în Polonia, ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Rămăşiţele obiectului neidentificat, despre care se credea că ar putea fi o dronă lansată din Rusia, care a intrat în spaţiul aerian polonez, au fost căutate zona Tyszowce (estul Poloniei), în cursul dimineţii, de 70 de poliţişti şi rezervişti și mai multe elicoptere.

Operațiunea de căutare a început imediat după detectarea pe radar

Operaţiunea de căutare a început imediat după ora locală 6:45 (4:45 GMT) când, dinspre est, un obiect a pătruns aproximativ 25 de kilometri în spaţiul aerian polonez şi a dispărut de pe radar.

Potrivit Direcției politici de apărare (DPA), luni după-amiază forţele armate poloneze nu aveau încă idee dacă obiectul s-a prăbuşit sau şi-a continuat survolul şi a revenit în Ucraina.

Revista presei