Tensiuni la granița dintre Belarus și Ucraina. Militari și foști mercenari Wagner, mobilizați în zonă

Tensiuni la granița dintre Belarus și Ucraina. Militari și foști mercenari Wagner, mobilizați în zonă belarus / Sursa foto: Twitter

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a emis un avertisment serios către Belarus în contextul concentrării de trupe și echipamente militare ale acestei țări în apropierea frontierei comune. Potrivit surselor ucrainene, prezența crescută a forțelor armate belaruse, inclusiv a fostelor trupe Wagner, ridică îngrijorări cu privire la posibile acțiuni destabilizatoare sub presiunea Kremlinului.

Concentrare militară masivă la frontiera de sud

Sursele de informații ale Ucrainei au semnalat recent că Belarus a mobilizat un număr semnificativ de soldați și echipamente militare în regiunea Gomel, situată aproape de granița cu Ucraina.

Printre forțele dislocate se numără unități de elită, tancuri, artilerie, rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană. De asemenea, a fost observată prezența foștilor mercenari Wagner, ceea ce a amplificat și mai mult tensiunile din zonă.

Ucraina susține că aceste mișcări de trupe sunt justificate de Belarus sub pretextul unor exerciții militare, însă Kievul avertizează că aceste acțiuni reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale și regionale. „Efectuarea de exerciții în zona de frontieră și în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl este un pericol pentru stabilitatea regională și pentru securitatea globală”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apeluri la prudență și dialog

Autoritățile ucrainene au făcut un apel deschis către Minsk să nu cadă în capcana presiunilor exercitate de Moscova, cerând retragerea imediată a trupelor belaruse la o distanță sigură de granița comună.

„Facem apel la oficialii din Belarus să evite greșeli tragice pentru propria țară și să oprească acțiunile provocatoare. Să își retragă trupele la o distanță mai mare decât raza de acțiune a sistemelor lor de arme”, se arată în comunicatul oficial de la Kiev.

În același timp, Ucraina a subliniat că nu a întreprins și nu intenționează să întreprindă acțiuni ostile împotriva Belarusului. Kievul și-a exprimat dorința de a menține pacea și stabilitatea la granițele sale și a insistat pe importanța dialogului pentru soluționarea tensiunilor regionale.

Nu se vede nicio mișcare semnificativă la frontiera cu Belarus

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, cunoscut pentru relația sa apropiată cu liderul rus Vladimir Putin, a afirmat pe 18 august că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la frontiera cu Belarus, justificând astfel mobilizarea proprie de trupe.

Lukașenko este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Putin

Lukașenko este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

În acest context, Belarus a anunțat că a trimis avioane de luptă, forțe de apărare aeriană și unități blindate în zona de frontieră.

Totuși, serviciul de pază a frontierei din Ucraina a declarat că nu a observat mișcări semnificative de trupe sau echipamente militare belaruse în apropierea graniței de la momentul anunțului făcut de Minsk.

„Nu vedem nicio mișcare directă în apropierea frontierei noastre – nici echipamente, nici personal”, a spus Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de pază a frontierei, în cadrul unui interviu la televiziunea națională.

Nu există încă o amenințare reală dinspre Belarus

La câteva zile după o incursiune surprinzătoare a forțelor ucrainene pe teritoriul rus, președintele Lukașenko a sugerat, fără a prezenta dovezi, că Ucraina ar putea avea planuri de atac asupra Belarusului. Această declarație a fost percepută de unii analiști ca o încercare de a justifica propria mobilizare militară și de a crea un pretext pentru intervenția rusă.

Între timp, grupul de monitorizare „Belarusian Gaion” a estimat că numărul forțelor belaruse concentrate la granița cu Ucraina se ridică la aproximativ 1.100 de soldați, o cifră considerată insuficientă pentru a reprezenta o amenințare reală. Experții susțin că escaladarea actuală urmărește obiective politice și informaționale, mai degrabă decât pregătiri pentru o intervenție militară directă.

În concluzie, situația de la granița belaruso-ucraineană rămâne tensionată, cu riscul unor potențiale escaladări. Atât Ucraina, cât și Belarus sunt într-o poziție de a influența stabilitatea regională, iar comunitatea internațională privește cu îngrijorare evoluțiile din această zonă.

Revista presei