Deputații revin din vacanță. Parlamentul se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă

Deputații revin din vacanță. Parlamentul se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă Parlamentul de la Chişinău/ Sursa foto: EvZ

Republica Moldova. Vacanța deputaților a luat sfârșit. Parlamentul de la Chișinău se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă începând cu data de 2 septembrie 2024. O dispoziție în acest sens a fost semnată de președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Când ar putea avea loc prima ședință plenară 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat anterior că pe 5 septembrie deputații ar urma să se reunească în prima ședință din sesiunea de toamnă – iarnă.

Parlamentul RM

Parlamentul RM/Sursa foto: Parlamentul RM

Ședința plenară a Parlamentului va fi convocată la propunerea Biroului permanent al Legislativului. Totodată, Biroului permanent va aproba ordinea de zi care va include subiectele ședinței.

De asemenea, își vor reîncepe activitatea Comisiile parlamentare de profil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputații profită de vacanță

Ultima ședință a Parlamentului a avut loc pe 31 iulie 2024. Aceasta a încheiat sesiunea de primăvară-vară a legislativului. În ultima ședință din sesiune, deputații au examinat mai multe proiecte cu sigla UE.

„Conform legii, trebuie să mergem în vacanță. Deputații vor alege singuri dacă rămân sau nu în țară. Trebuie să valorificăm concediile. Este timp pentru muncă și timp pentru familie sau alte chestiuni personale”, a spus anterior Igor Grosu.

Igor Grosu

Speakerul Igor Grosu/Sursa foto: parlament.md

„În cazuri excepționale, când o să avem oaspeți de peste hotarele țării, vom rechema câțiva deputați la muncă. Pe data de 2 septembrie revenim cu toții la serviciu, iar pe 5 septembrie va fi prima ședință din sesiune”, a remarcat Igor Grosu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie, iar sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

În sesiunea ordinară de primăvară 2024, Parlamentul s-a convocat în 20 de ședințe. În cadrul acestora, deputații de la Chișinău au adoptat 230 de acte normative. 158 dintre ele au fost legi, iar 72 – hotărâri. Potrivit datelor statistice, 19 legi au fost adoptate cu scopul armonizării legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.

Revista presei