Așa tată, așa fiu! Copilul lui El Chapo are probleme mari cu legea

Așa tată, așa fiu! Copilul lui El Chapo are probleme mari cu legea sursă foto: Facebook / New York Times

Saga ciudată a reținerii a doi lideri mexicani ai drogurilor după ce au aterizat într-un avion în Statele Unite în luna iulie tocmai a devenit mai ciudată. Guvernul mexican spune acum că îl acuză pe Joaquín Guzmán López. Dar nu pentru că ar fi fost un lider al cartelului de droguri Sinaloa fondat de tatăl său, Joaquín „El Chapo” Guzmán.

În schimb, procurorii mexicani aduc acuzații împotriva tânărului Guzmán pentru că l-ar fi răpit pe Ismael „El Mayo” Zambada. Adică un șef mai în vârstă al unei facțiuni rivale a cartelului. Și la-r fi forțat să urce în avion și să zboare spre un aeroport de lângă El Paso, Texas. Se pare că tânărul Guzmán intenționa să se predea autorităților americane. Dar este posibil să îl fi adus pe Zambada ca premiu pentru a îndulci orice înțelegere.

Procurorii federali au emis o declarație potrivit căreia „a fost pregătit un mandat de arestare” împotriva tânărului Guzmán pentru răpire. Dar au citat, de asemenea, o altă acuzație în temeiul unui articol din codul penal mexican. Care definește ceea ce a făcut drept trădare. Această secțiune a legii spune că trădarea este comisă „de cei care răpesc ilegal o persoană în Mexic pentru a o preda autorităților din altă țară”.

Copilul lui El Chapo are probleme mari cu legea

Se pare că această clauză a fost motivată de răpirea unui medic mexican căutat pentru presupusa participare la torturarea și uciderea, în 1985, a agentului Kiki Camarena de la Drug Enforcement Administration. Declarația nu menționează nicăieri că tânărul Guzmán era membru al facțiunii „micii Chapos” a cartelului Sinaloa. O grupare formată din fiii lui Chapo, care introduce ilegal milioane de doze de fentanil, un opioid mortal, în Statele Unite. Și provoacă aproximativ 70 000 de decese prin supradoză în fiecare an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarația procurorilor federali a inclus, de asemenea, o descriere neobișnuit de dură și revelatoare a probelor prezentate de procurorii din statul nordic Sinaloa, care s-au dovedit a fi false. Se pare că procurorii statului Sinaloa încercau să îl distanțeze pe guvernatorul statului, Rubén Rocha, de uciderea unui rival politic local, Hector Cuén. Care a participat la o întâlnire care a fost folosită ca pretext pentru a-l atrage pe Zambada la locul răpirii. Zambada a declarat că se aștepta ca guvernatorul să fie prezent la acea întâlnire. Rocha a declarat că a făcut o călătorie în afara statului în acea zi.

Pentru a minimaliza rapoartele privind presupusa întâlnire, procurorii de stat au publicat o înregistrare video cu o împușcătură aparentă. În timpul a ceea ce ei au susținut că a fost un jaf ratat la o benzinărie locală. Aceștia au declarat că Cuén a fost ucis acolo, nu la locul întâlnirii, unde Zambada a declarat că Cuén a fost ucis. Deși procurorii federali nu au spus că înregistrarea video de la benzinărie este un fals, ei au remarcat anterior că numărul de focuri de armă auzite pe înregistrare nu corespunde cu numărul de răni de armă de pe corpul lui Cuén.

O adevărată neînțelegere

Miercuri, 21 august, procurorii federali au mers mai departe. Au afirmat că înregistrarea video „este inacceptabilă și nici nu are suficientă valoare ca probă pentru a fi luată în considerare”. Zambada a declarat că Guzmán, în care avea încredere, l-a invitat la întâlnire pentru a ajuta la aplanarea rivalității politice acerbe dintre Cuén și Rocha. Zambada era cunoscut pentru faptul că a evitat capturarea timp de decenii datorită aparatului său de securitate personală incredibil de strâns, loial și sofisticat.

Faptul că ar fi renunțat cu bună știință la toate acestea pentru a se întâlni cu Rocha înseamnă că Zambada a considerat o astfel de întâlnire ca fiind credibilă și fezabilă. Același lucru este valabil și pentru ideea că Zambada, în calitate de lider al celei mai vechi aripi a cartelului Sinaloa, ar putea acționa ca arbitru în disputele politice ale statului. Guvernatorul a negat că ar fi știut sau ar fi participat la întâlnirea la care Zambada a fost răpit.

Întregul caz a fost o rușine pentru guvernul mexican. Care nu a știut despre reținerea celor doi lideri ai drogurilor pe teritoriul SUA decât după ce s-a întâmplat. Președintele Andrés Manuel López Obrador a considerat mult timp orice intervenție a SUA drept un afront. Și a refuzat să se confrunte cu cartelurile mexicane ale drogurilor. El a pus recent sub semnul întrebării politica SUA de reținere a liderilor cartelurilor de droguri, întrebând: „De ce nu schimbă această politică?”, citează Yahoo News.

Revista presei