Debandadă specifică fotbalului românesc. Corvinul promova ieri, azi nu mai poate

Debandadă specifică fotbalului românesc. Corvinul promova ieri, azi nu mai poate Corvinul Hunedoara. Sursă foto: Captură video Facebook

București. Corvinul Hunedoara nu mai poate promova în Liga 1. Federația Română de Fotbal și-a anulat propria decizie, din urmă cu câteva zile, care îi acorda dreptul de promovare.

Noua decizie a Federației vine după ce mai multe cluburi au contestat avizul inițial. Deși contestațiile nu au fost rezolvate, forul condus de Răzvan Burleanu a decis că nu poate emite o nouă decizie favorabilă grupării hunedorene, în timp util.

Corvinul Hunedoara rămâne în Liga secundă

Federația Română de Fotbal a anunțat că a revenit la decizia anterioară care permitea grupării din Hunedoara să promoveze în Liga 1. Documentația depusă de Corvinul îndeplinește condițiile de avizare, dar a arătat FRF, au apărut o serie de contestații. Or, timpul necesar pentru rezolvarea acestora nu va permite forului condus de Răzvan Burleanu să emită un nou aviz în timp util.

„Corvinul a depus documentația necesară pentru schimbarea formei juridice. În urma analizei, Departamentul Juridic al FRF a emis un aviz favorabil, pe care l-a publicat pe site-ul oficial al federației la data de 16 august 2024, constatand indeplinirea cerintelor cu privire la documentația depusă. În conformitate cu prevederile regulamentare aplicabile, mai multe cluburi din Liga 2 (FC U Craiova, FK Csikszereda, FC Voluntari, FC Argeș) au depus contestații cu privire la Avizul mai sus menționat”, se arată în comunicatul Federației Române.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit comunicatului, echipa din Hunedoara se află într-o situație specială. Ca urmare a participării în cupele europene, nu a putut depune documentația în timp util. Federația a dispus amânarea mai multor jocuri, ale echipei, în Liga secundă. Drept urmare, prelungirea acestei perioade în care Corvinul nu joacă, în așteptarea unui nou aviz dă peste cap programul competițional.

„Având în vedere situația specială în care se regăsește clubul Corvinul, ca urmare a participării sale în competițiile europene, precum și din cauza imposibilității amânării mai multor jocuri ale acestuia din cadrul Ligii 2 (clubul având deja 3 meciuri amânate), Comitetul Executiv a constatat că, în ciuda faptului că actele prezentate de club sunt suficiente pentru a permite modificarea formei juridice, nu există un orizont de timp suficient pentru a se putea adopta o decizie ulterior soluționării respectivelor contestații în instanțele sportive”.

Răzvan Burleanu, președintele FRF

Răzvan Burleanu. Sursa foto: Wikipedia

Federația a respins cererea Corvinului

În acest context, se mai arată în comunicat, Comitetul Executiv a respins cererea depusă de Corvinul Hunedoara. Echipa hunedoareană nu este singura în această situație.

Din cauza formei de organizare juridică, mai multe echipe, finanțate de instituții publice nu pot promova în Liga 1. Cel mai cunoscut caz, de departe, este cel al clubului Steaua București. Echipa Armatei încearcă de mulți ani să găsească o portiță juridică pentru a putea promova. Acest lucru este imposibil dat fiind reglementările în vigoare.

La un moment dat s-a discutat despre o schimbare a legislației sportive, demersul fiind propus de fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu. Proiectul a fost abandonat, mai ales că Gigi Becali s-a opus. Există o rivalitate între FCSB și Steaua București, care a ajuns în instanță.

În afară de Steaua și Corvinul mai sunt în această situație CSM Slatina, CSC Șelimbăr, CS Afumați, CSC Dumbrăvița, Unirea Ungheni și CSM Focșani. Aceste echipe nu au drept de promovare în Liga I.

Corvinul Hunedoara

Supoterii hunedoreni. Sursa foto: Facebook/Corviniștii

Corvinul a avut drept de promovare 24 de ore

Federația Română de Fotbal a anunțat, în urmă cu ceva mai mult de 24 de ore, că gruparea hunedoreană a primit drept de promovare în SuperLiga. Promovarea ar fi fost posibilă în ediția următoare a campionatului, dacă Corvinul Hunedoara se va clasa pe primul loc în liga a doua.

Câștigătoarea Cupei Românei a depus documentația prin care s-a schimbat forma de organizare juridică. Din păcate, deoarece a evoluat în cupele europene, nu a putut face acest lucru în timp util.

Ppentru ca echipa să-și susțină cauza, FRF a decis amânarea primelor meciuri ale echipei din liga secundă. Conform reglementărilor sportive, dacă ar fi început sezonul în fosta formă de organizare, Corvinul Hunedoara nu ar fi avut drept de promovare nici în acest campionat.

Revista presei