Avertisment lansat de Ministerul Mediului din Republica Moldova. Limitarea apei, un abuz

Avertisment lansat de Ministerul Mediului din Republica Moldova. Limitarea apei, un abuz Râul Nistru/Sursa foto: www.mediu.gov.md/ro

Republica Moldova. Reprezentanții Ministerul Mediului din Republica Moldova, au anunțat, marți, că se confruntă cu o problemă. Au fost primite mai multe sesizări pe adresa instituției și se reclamă faptul că în mai multe zone au apărut construcții neautorizate, a unor baraje pe cursul râului Ialpugel.

Este vorba despre un afluent al râului Ialpug, care a limitat accesul la apă pentru mai multe localități din raionul Leova. „Un abuz inacceptabil”, au spus oficialii de la ministerul Mediului, despre această acțiune ce sare din sfera legalului.

Construcții ilegale, în Republica Moldova, care au deviat cursul unei ape. Măsuri luate de oficialii Ministerului Mediului

Conform celor din ministerul de la Chișinău, în urma informațiilor ce au fost primite de la locuitorii din Borogani, raionul Leova, și de la Asociația Obștească „Garda Națională de Mediu”, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a luat măsuri urgente. Astfel, s-au întocmit procese contravenționale și de emitere a prescripțiilor de demolare.

Dar, chiar și în aceste condiții, legea este nesocotită în continuare. „Cu toate acestea, proprietarii nu s-au conformat”, au transmis oficialii.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: moldpres.md

În aceste condiții, Ministerul Mediului, în colaborare cu instituțiile subordonate, a intervenit și a demarat lucrările de demolare a barajelor construite ilegal. Astfel a fost repus în matca normală cursul râului respectiv. Principala autoritate de mediu din ţară a mai avertizat că astfel de acțiuni vor continua pentru a asigura respectarea legii și protejarea resurselor de apă.

Menținerea cursurilor râurilor nu poate să fie deviată

„Apa este un bun comun, iar încercările de a limita accesul la aceasta reprezintă un abuz inacceptabil”, au transmis reprezentanții Ministerul Mediului din Republica Moldova. Mesajul pune accent și pe ideea importanței menținerii cursurilor râurilor în albiile lor naturale.

Astfel ca „toți cetățenii să poată beneficia în mod egal de resursele și frumusețea naturală a acestora”, se mai transmite în comunicat, conform moldpres.md.

 

 

articol sustinut
Revista presei