Protestele anti-turism se înmulțesc. Ce se anunță pentru viitorul industriei

Protestele anti-turism se înmulțesc. Ce se anunță pentru viitorul industriei Locuitorii Barcelonei protestează împotriva turiștilor. Sursa foto: Wikimedia commons

Vara aceasta a adus un nou tip de protest în Europa. Localnicii din mai multe orașe au protestat împotriva turiștilor. Barcelona atrage peste 12 milioane de vizitatori anual, de șapte ori mai mulți decât populația orașului. Anul acesta a atrast atenția printr-un protest cel puțin inedit: localnici au tras cu pistoale cu apă în turiști.

Barcelona este capitala regiunii Catalonia din Spania și una dintre cele mai atractive destinații turistice din lume. În 2023, a fost printre cele zece destinații europene cu cel mai mare număr de înnoptări. Anul trecut, capitala Cataloniei a atras mai mult de 12 milioane de vizitatori. Vara aceasta, în zonele turistice ale Spaniei s-au manifestat o serie de proteste anti turism. Protestul care a câștigat atenția întregii lumi a fost cel din Barcelona. Rezidenții orașului au folosit pistoale cu apă din plastic pentru a stropi vizitatorii din cartierul turistic Las Ramblas. Protestatarii nu au vrut să le facă rău turiștilor, însă au avut un mesaj clar de transmis: „Turiști, plecați acasă”.

Conform World Population Review, populația Barcelonei este de aproximativ 1,7 milioane de oameni. Dintre aceștia, în jur de 3000 au protestat pe străzile orașului în luna iulie. Cu siguranță nu sunt toți rezidenții de acord cu aceste manifestări, mulți bazându-se pe turism pentru a-și câștiga traiul. De fapt, procentul de contribuție al sectorului turistic la PIB-ul Barcelonei a fost de 9,6 în 2023, potrivit datelor culese de Statista.

Turismul de masă: un paradox

Observatorului de Turism din Barcelona ne informează despre cheltuielile turiștilor din acest oraș, care au ajuns la 9,6 miliarde de euro în 2023. Mai mult, 130.000 de contracte de muncă au fost semnate în sectorul turistic în 2023, conform Catalan News. Așadar, turismul are o pondere majoră în activitatea economică a orașului. Nu cred că acești oameni care lucrează sau au afaceri în domeniul turismului s-ar bucura dacă vizitatorii nu ar mai veni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și totuși, nu putem nega presiunea tot mai mare pe care turismul de masă o exercită asupra comunităților, economiilor și mediului local. Cu siguranță, fluxul rapid și necontrolat de vizitatori duce la o serie de consecințe negative. Eu personal înțeleg frustrarea rezidenților a căror activitate profesională nu are nici o legătură cu sectorul turistic, și totuși suportă din plin consecințele acestuia. Supraaglomerarea, degradarea mediului și creșterea exorbitantă a prețurilor în domeniul imobiliar. Nu sunt condiții ușor de suportat.

Potrivit primarului Barcelonei, Jaume Collbon, chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu. Carlos Ramirez, un profesor din Barcelona, a declarat celor de la CNN că singurul mod în care cineva își poate permite să locuiască în Barcelona acum este împărțind un apartament cu 2, 3 sau chiar 4 persoane. Afacerile locale se închid și sunt înlocuite fie cu multinaționale, fie cu magazine de suveniruri.

Protestele vizează autoritățile locale, nu turiștii

Cu toate ca rezidenții Barcelonei par sa fi început un război cu turiștii, aceste proteste sunt menite de fapt să atragă atenția autorităților. „Nu dăm vina direct pe turiști”, a spus Carlos Ramirez. „Vrem să facem presiuni asupra guvernului nostru pentru a lua măsuri.” Oamenii vor limitarea activității turistice și a evenimentelor mari, protecția comerțului local, îmbunătățirea condițiilor de muncă și de salarizare pentru lucrătorii din sectorul turismului și oprirea finanțării publice a turismului. Se dorește și taxarea industriei pentru exploatarea serviciilor publice.

Problemele turismului masiv mondial se extind dincolo de dezechilibrul socio-economic. Lipsa de respect a turiștilor pentru locul pe care îl vizitează are de asemenea o pondere semnificativă. În 2023, un turist a fost acuzat că a deteriorat o statuie din Fântâna lui Neptun din secolul al XVI-lea din oraș, situată în Piazza della Signoria, Florența, Italia. Acesta este doar un exemplu. „Pare că ei fac aici ceea ce nu pot face în propriile lor țări”, a spus Carlos Ramirez pentru CNN. „Ne simțim foarte insultați.” Nimeni nu-și dorește cu adevărat ca turismul să fie anihilat în totalitate din orașele turistice. Însă este nevoie de o abordare mai sustenabilă în acest sector de activitate.

Cum să fim turiști mai responsabili

Recunoaștem deci, o nevoie tot mai mare de o abordare mai durabilă a turismului. Turismul sustenabil are ca obiectiv să minimizeze impacturile negative ale turismului. De asemenea, maximizarea beneficiilor pentru comunitățile locale și pentru mediu este pe lista priorităților. Turismul sustenabil încurajează totodată și turiștii să ia în considerare efectele pe termen lung ale acțiunilor lor. Și partea cea mai bună este că fiecare dintre noi poate susține turismul durabil.

Spre exemplu, când călătorești, alege spații de cazare locale, ia masa la restaurantele locale și cumpără produse de la artizani. În felul acesta, te asiguri că banii rămân în cadrul comunității. Pentru a reduce impactul asupra mediului, folosește transportul public sau cu bicicleta ori de câte ori este posibil. Respectarea culturii locale este un alt aspect important al turismului durabil. Asta presupune să fii sensibil la obiceiurile, tradițiile și modurile de viață ale localnicilor. În felul acesta le poți schimba părerea despre turiști.

Atât turiștii cât și guvernele au un rol de jucat în promovarea turismului responsabil. Autoritățile trebuie să se asigurare că veniturile din turism sunt utilizate în beneficiul comunităților locale. Sebastian Zenker, profesor de turism la Copenhagen Business School, punctează într-un articol de pe CNN Travel : „Este vorba despre a vedea banii care sunt făcuți de turiști, sau cu turiști, fiind investiți în localitate și în locuri de muncă, astfel încât oamenii să își permită un trai decent.”

Protestele vizează să convingă autoritățile să adopte reglementări în ceea ce privește turismul. Practic, să procedeze așa cum ar trebui să o facă autoritățile tuturor orașelor turistice, și anume să permită rezidenților să se bucure și ei de orașul lor.

Revista presei