Opt mandate de arest pentru gruparea din zona găgăuză. Ce sume scoteau ucrainenii care fug de război

Opt mandate de arest pentru gruparea din zona găgăuză. Ce sume scoteau ucrainenii care fug de război Sursa foto: captură video/PCCOCS

Republica Moldova. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a eliberat opt mandate de arest după reținerea a zece membri ai unei grupări infracționale din UTA Găgăuzia. Aceștia organizau migrația ilegală a bărbaților din Ucraina, care se eschivează de la înrolare.

Opt mandate de arest după reținerile de vineri

În privința membrilor grupării, care au fost încătușați vinerea trecută, judecătorii au dispus aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile. Printre aceștia și doi angajați ai Poliției de Frontieră. Doi suspecți sunt cercetați în libertate.

Aceștia sunt suspectați că au organizat o schema ilegală pentru a-i scăpa de armată pe mai mulți bărbați din Ucraina. Aceștia își propuneau serviciile contra sumei de 6-8 mii de euro.

Sursa foto: PCCOCS

Schema infracțională a fost deconspirată în urma unei investigații de lungă durată. După ce au adunat probe suficiente, oamenii legii au organizat peste 20 de percheziții la domiciliile și în automobilele bănuiților. Au fost ridicate alte probe care au relevanță pentru cauza penală, inclusiv trei automobile folosite la organizarea migrației ilegale a ucrainenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reținerea membrilor grupării/ Sursa foto: PCCOCS

Cu KAMAZ-ul, din calea războiului

La începutul lunii, aproape 50 de ucraineni, care urmau să ajungă în Republica Moldova, au fost reținuți în regiunea Odesa. Aceștia erau transportați într-un KAMAZ.

Potrivit informațiilor oferite de autoritățile ucrainene, grănicerii au folosit o dronă pentru a urmări camionul în traseu. Șoferul a staționat de mai multe ori, pentru a le permite bărbaților să urce în remorcă.

Grănicerii au oprit KAMAZ-ul la periferia satului Chorna, raionul Podilsk.

„Camionul marca KAMAZ, nu asigura condiții pentru transportul persoanelor, așa că bărbații s-au înghesuit în remorcă. În total, cei implicați în dosarul penal au încercat să transporte ilegal 48 de bărbați în Republica Moldova, prin segmentul transnistrean”, a concretizat Iulia Halystka, ofițerul de presă al Detașamentului de Frontieră Podilsk.

 

3500 de dolari pentru un loc în remorcă

Conform sursei, bărbații urmau să achite organizatorilor migrației ilegale câte 150 de mii de grivne, echivalentul a aproximativ 3500 de dolari. Toți bărbații au fost reținuți, iar camionul a fost confiscat, fiind pornită o anchetă penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Procurorii urmează să afle cine a pus la cale schema de migrație ilegală, dar și ce pedepse vor fi aplicate.

Ucraineni

Sursa foto: Serviciul de Grăniceri, Ucraina

Ce riscă ucrainenii care fug de înrolare

De la începutul războiului declanșat de Federația Rusă, în Ucraina a fost introdusă legea marțială. Astfel, bărbații cu cetățenie ucraineană, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara.

Cei care se eschivează de la recrutare riscă până la 5 ani de închisoare. Dezertorii pot primi pedepse și mai dure - de până la 12 ani.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat decretul de prelungire a perioade de aplicare a legii marțiale în Ucraina, care a expirat pe 12 august. A fost prelungită și perioada de mobilizare generală cu 90 de zile, până pe 9 noiembrie.

Revista presei