Afacerea Markovic. Petele întunecate din trecutul lui Alain Delon

Afacerea Markovic. Petele întunecate din trecutul lui Alain Delon Alain Delon Sursa foto: X

Paris. Alain Delon a fost un personaj fascinant în jurul căruia s-a țesut și numeroase controverse. Monstrul sacru al cinematografiei a atras atenția atât datorită femeilor care i-au trecut prin viață, cât și a personajelor din anturajul său.

Actorul a fost admirator al lui Charles de Gaulle, amic al lui Georges Pompidou, dar și susținător al lui Jean-Marie Le Pen. Iar alăturarea cu lumea politică a dat naștere și la scandaluri.

Numele lui Alain Delon într-o afacere dubioasă

Afacerea Markovic este un caz de crimă ale cărei piste au dus spre fostul președinte Georges Pompidou. Scandalul a izbucnit în anul 1968, când Alain Delon filma pentru „La Piscine”. Georges Pompidou, un politician în ascensiune și soția acestuia, Claude, făceau parte din anturajul actorului.

Stevan Markovic, cel care a dat numele scandalului, a fost un personaj dubios, dependent de jocuri de noroc, care lucra pentru Delon. El activa ca șofer și gardă de corp pentru marele actor francez. Acesta l-a cunoscut și l-a angajat în timpul unei călătorii pe care a făcut-o la Belgrad, în Iugoslavia comunistă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Stevan Markovic

Stevan Markovic Sursa foto: X

Pe lângă serviciile pe care i le făcea lui Alain Delon, Markovic avea propriile aranjamente. În Paris era cunoscut pentru petrecerile extravagante pe care le organiza și la care participau numersoase personalități. Se pare că el mai avea un obicei, la fel de dubios. În camerele locuinței sale, acolo unde organiza petrecerile amplasa camere de filmat și îi înregistra pe protagoniști în posturi indecente.

La vremea respectivă se spunea că avea înregistrări cu Delon, dar și cu alte personalități suspuse, între care și Claude Pompidou. Or, pentru politicianul care viza postul de președinte al Republicii, acest lucru era de neacceptat. Georges Pompidou nu-și permitea să fie șantajat de un interlop.

Claude Pompidou

Claude Pompidou Sursa foto: X

Scandalul Markovic și implicațiile politice

În octombrie 1968, așa cum arătam mai sus, cadavrul lui Stevan Markovic, șoferul lui Alain Delon fost descoperit de poliție într-un tomberon din Paris. Având în vedere cercurile în care se învârtea, cazul a atras atenția presei. Iar cel care a declanșat scandalul a fost fratele fostului șofer și bodyguard iugoslav.

Acesta a lansat, în presă, o teorie cu iz de conspirație politică care ducea tocmai spre politicianul Georges Pompidou. Fratele lui Markovic a afirmat că acesta ar fi fost ucis din cauza filmărilor pe care le deținea cu Claude Pompidou, soția viitorului președinte. Afirmațiile au fost preluate de jurnaliștii dornici să dea o culoare de senzațional, iar anchetatorii au început să verifice această pistă.

Mai multe personalități au trecut pe la poliție, fiind anchetate în legătură cu această crimă. În cele din urmă, polițiștii s-au oprit asupra unui gangster corsican, bun prieten cu Alain Delon. Francois Marcantoni a fost considerat principalul suspect și a fost reținut pentru 11 luni în acest caz. În cele din urmă, anchetatorii au fost nevoiți să renunțe la acuzații din cauza lipsei dovezilor.

Francois Marcantoni

Francois Marcantoni principalul suspect în Afacerea Markovic Sursa foto. X

Petele din trecutul lui Alain Delon

Cazul de crimă a rămas nerezolvat, iar Afacerea Markovic a dat apă la moară speculațiilor. Imaginea lui Alain Delon a fost afectată de acest scandal, mai ales în contextul prieteniei sale cu principalul suspect.

De asemenea, Georges Pompidou a fost urmărit de interogații și teorii conspiraționiste pe acest subiect, de-a lungul întregului său mandat. Georges Pompidou a fost președintele Franței doar pentru trei ani, între 1969  și 1974. El i-a urmat în funcție lui Charles de Gaulle.

Alain Delon implicat în afacerea Markovic

Alain Delon implicat în afacerea Markovic Sursa foto: X

Presa franceză a dat naștere unei multitudini de scenarii și teorii pe tema Afacerii Markovic, legând-o în mod clar de lumea politică. Pentru jurnaliștii grancezi Stevan Markovic a fost victima unui complot menit să împiedice publicarea unor fotografii compromițătoare pentru Claude Pompidou și pentru alte soții ale unor oficiali de rang înalt.

Când Georges Pompidou a câștigat alegerile prezidențiale, în 1969, l-a înlocuit pe șeful Serviciului de informații și Spionaj al Franței. El l-a acuzat pe acesta că ar fi contribuit la răspândirea zvonurilor despre legăturile sale cu moartea lui Markovic, ca să-i perturbe campania.

 

 

Revista presei