„Gândurile” patriarhului putinist Kiril, plătite de candidatul la Președinție, Valeriu Pleșca

„Gândurile” patriarhului putinist Kiril, plătite de candidatul la Președinție, Valeriu Pleșca Sursa foto: info1.md

Republica Moldova. Candidatul PSDE la funcția de președinte, Valeriu Pleșca, a finanțat, în 2018, editarea în limba română a cărții patriarhului rus Kiril. Informația a fost făcută publică în toiul campaniei electorale, iar Pleșca s-a grăbit să se disocieze de convingerile mai noi ale patriarhului putinist.

Patriarhul moscovit Kiril, finanțat de Valeriu Pleșca

Pleșca a finanțat editarea cărții în 2018. O informație despre faptul că Valeriu Pleșca „a preluat inițiativa de a edita lucrarea” patriarhului Kiril se regăsește chiar în prefață, conform ONE TV.

Pe lângă Pleșca, a contribuit financiar și controversatul episcop de Bălți și Fălești Marchel, care se declară deschis drept un susținător al „lumii ruse”. Acesta s-a afișat repetat în public cu panglica sfântului Gheorghe, interzisă în Republica Moldova.

Sursa foto: info1.md

Patriarhul Kiril este subiect al sancțiunilor internaționale pentru susținerea invaziei în Ucraina. Acesta a declarat că războiul este „sfânt” și chiar a „binecuvântat” armata de invazie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițial, Valeriu Pleșca a refuzat să comenteze situația, însă ulterior a venit cu mai multe detalii, declarând că este un bun creștin și a finanțat editarea cărții înainte de invazie.

„Cartea Patriarhului Kiril „Gânduri, cugetări, raționamente” a fost tradusă în anul 2018, până la agresiunea Rusiei în Ucraina, tradusă în limba română de către doi profesori de la Universitatea A. Russo din Bălți, iar achitarea serviciilor de traducere și tipografie au fost achitate de către mine”, a explicat Pleșca.

Declarații nepopulare, donații pentru biserici și scandalul cu presa

PSDE  i-a dat votul de încredere în cursa pentru Președinție fostului ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, pe 31 iulie. Ultimul dispăruse din vizorul public de ceva vreme, iar revenirea sa a fost o surpriză pentru toată lumea.

Fostul șef al Armatei a declarat într-o conferință de presă că el însuși și partidul pe care-l va reprezenta privesc cu încredere spre Europa. Acesta mai promite că toate eforturile sale vor fi îndreptate anume spre „întărirea parcursului țării în spațiul european”.

Pleșca, prezentat de PSDE/ Sursa foto: ipn.md

Pleșca este cunoscut pentru unele declarații care au pus pe jar conducerea țării. În iunie 2005, atunci când era ministru al Apărării, a declarat că, pe viitor, „nu este exclusă aderarea Republicii Moldova la NATO”.

După ce a plecat de la Ministerul Apărării, Valeriu Pleșca a cochetat puțin cu politica. Din 2014, s-a ocupat de mai multe afaceri, care i-au asigurat și profituri pe măsură.

Promovează practicarea sportului de masă și este vicepreședinte al Federației Naționale de Box.

A dat bani și pentru biserici, fiindu-i conferit chiar Ordinul „Sf. Cneaz Vladimir", gr. III. Mai exact, a contribuit financiar la ridicarea unui nou paraclis la Mănăstirea Ciuflea.

Revista presei