Rusia și China ar putea ajunge la troc din cauza sancțiunilor

Rusia și China ar putea ajunge la troc din cauza sancțiunilor Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Sancțiunile occidentale sunt atât de stricte, încât Rusia și China ar putea folosi în curând un sistem comercial antic - trocul, schimbul în natură.

China comunistă, marea prietenă a lui Putin

Rusia și China vor relansa comerțul de tip barter pentru a evita sancțiunile occidentale, potrivit Reuters. Surse anonime din domeniul comerțului și al plăților au declarat pentru agenția de știri că în această toamnă ar putea fi încheiate acorduri în domeniul agrobusinessului.

O sursă dintr-o firmă industrială rusă a declarat agenției de știri că întreprinderile ruse discută, de asemenea, despre metale pentru importurile de utilaje chineze.

Astfel de soluții sunt luate în considerare deoarece sancțiunile occidentale împotriva Rusiei pentru invazia sa la scară largă din Ucraina în februarie 2022 au îngreunat comerțul dintre cele două țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna trecută, Kommersant a raportat că 80% din transferurile bancare în yuani chinezi au fost respinse fără explicații, după ce au fost reținute timp de săptămâni, în timp ce băncile decideau dacă să efectueze tranzacția.

Cum încearcă Rusia să ocolească sancțiunile

Rusia și partenerii săi comerciali au evitat sancțiunile prin utilizarea unor bănci mai mici, a altor metode de plată sau a unor monede altele decât dolarul american pentru a evita embargoul SWIFT impus de Occident anumitor instituții rusești înainte de acest an.

De când SUA a pus în aplicare sancțiuni secundare împotriva firmelor financiare care ajută Rusia, acest efort a fost îngreunat. Băncile globale din China până în Emiratele Arabe Unite, Turcia și Austria au redus tranzacțiile cu Rusia din cauza acestor limitări.

Întrucât comerțul de barter nu implică bani, Rusia și China pot evita astfel de complicații. Rusia a mai folosit barterul după prăbușirea Uniunii Sovietice. China a fost un partener comercial important.

Potrivit RIA Novosti, o agenție de presă deținută de statul rus, regimul taliban din Afganistan a luat în considerare comerțul de tip barter cu Rusia în august 2022, inclusiv vânzarea de țiței rusesc pentru stafide, minerale și plante medicinale.

Narendra Modi și Vladimir Putin

Narendra Modi și Vladimir Putin. Sursa foto: The Star News

Cine mai susține economic Rusia

În primele luni ale războiului din Ucraina, Iran și India au discutat despre comerțul de tip barter cu Rusia. Pakistanul a permis comerțul barter cu Rusia anul trecut din cauza constrângerilor financiare. Nu se știe dacă vreo parte a finalizat vreun troc cu Rusia.

India, o economie majoră, a depășit obstacolele legate de plăți pentru a deveni unul dintre principalii parteneri de afaceri ai Rusiei. Cultura modernă utilizează rar tranzacțiile de barter.

„Schimbul de bunuri pentru alte bunuri ar trebui să fie contabilizat manual, ceea ce ar crea dificultăți majore pentru orice întreprinderi mari sau avansate din punct de vedere tehnologic care utilizează sisteme contabile automatizate”, a scris Alexandra Prokopenko, membră a Centrului Carnegie Rusia Eurasia, într-o postare pe blog din septembrie 2022.

Ea a afirmat că tranzacțiile barter complică colectarea impozitelor. Oficialii ruși dezvoltă metode de plată alternative la sancțiunile occidentale. Națiunea se grăbește să stabilească sisteme de plată criptografice pentru a facilita comerțul, potrivit BusinessInsider.

 

Revista presei