Descoperire uimitoare despre istoria planetei Pământ. Ce au găsit experții în Scoția

Descoperire uimitoare despre istoria planetei Pământ. Ce au găsit experții în Scoția Roci. Sursă foto:Wikimedia

În urmă cu sute de milioane de ani, Pământul a trecut printr-un îngheț care a transformat planeta într-o minge uriașă de gheață. Acum, oamenii de știință au descoperit roci care vin cu noi detalii despre acel moment. Descoperirea a fost făcută pe un arhipelag îndepărtat din Scoția.

Rocile datează de acum 720 de milioane de ani. Acestea oferă o înregistrare completă rară a tranziției dintre un mediu tropical cald și un „Pământ de gheață”. Potrivit datelor, la momentul marelui îngheț, un strat gros de gheață a acoperit întreaga planetă.

Descoperire uimitoare în Scoția

Dacă se confirmă, rocile Garvellachs din Scoția reprezintă o descoperire uimitoare. Acestea arată tranziția către o nouă eră geologică. Mai exact, aceste roci ar indica momentul în care Pământul a trecut de la perioada toniană (acum 1 miliard - 720 de milioane de ani) la perioada criogenică (acum 720 de milioane - 635 de milioane de ani).

„Majoritatea zonelor din lume nu văd această tranziție remarcabilă. Ghețarii antici au erodat majoritatea rocilor de dedesubt. Dar în Scoția, printr-un miracol, tranziția poate fi văzută”, a declarat primul autor al studiului, Elias Rugen. Acesta este cercetător la departamentul de Științe ale Pământului al University College London.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință cred că au existat două momente de îngheț pe Pământ: glaciațiunea Sturtian și glaciațiunea Marinoan. Primul eveniment a fost mai timpuriu și mai sever, durând aproximativ 57 de milioane de ani. În timp ce al doilea eveniment, mai puțin bine delimitat, a durat între 15 și 20 de milioane de ani.

De la climat temperat la îngheț

Într-un nou studiu, cercetătorii au analizat straturi de rocă groase de 1,1 kilometri (0,7 mile).  Cercetătorii au colectat probe de rocă din două formațiuni de pe Garvellachs. De asemenea, au analizat cristale minuscule numite zirconi. Zirconii conțin uraniu, un element radioactiv care se descompune lent și constant în plumb. Astfel încât, echipa a putut determina exact când s-au format rocile. Cercetătorii au descoperit că secțiunea inferioară a rocii s-a format în apele tropicale, când Pământul era mult mai cald.

„Aceste straturi înregistrează un mediu marin tropical cu viață cianobacteriană înfloritoare, care a devenit treptat mai rece. Au marcat sfârșitul a aproximativ un miliard de ani de climat temperat pe Pământ”, a declarat Rugen.

Zirconul a arătat că rocile au fost formate în urmă cu 720 de milioane și 662 de milioane de ani. Este un interval care a cuprins tranziția dintre perioadele geologice.

În iulie, reprezentanți ai Comisiei Internaționale de Stratigrafie s-au deplasat la Garvellachs pentru a evalua dacă situl este un punct geologic istoric. Dacă va fi ratificat, situl va fi marcat cu o țepușă de aur. „Straturile de rocă expuse pe Garvellachs sunt unice la nivel mondial”, a declarat Rugen, conform Live Science .