Ghețarii din Munții Anzi dispar. Efectele catastrofale ale încălzirii globale
- Jalba Claudia
- 9 august 2024, 20:43
Ca în multe alte locuri de pe glob, ghețarii din Munții Anzi se micșorează. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison și colaboratorii lor au descoperit dovezi că ghețarii tropicali de mare altitudine sunt mai mici decât au fost vreodată de la sfârșitul ultimei ere glaciare, acum 11.700 de ani.
Aceasta ar face ca Anzii tropicali să fie prima regiune din lume care trece acest prag din cauza încălzirii globale constante. Acești ghețari ar putea fi un semn al ceea ce urmează pentru ghețarii din întreaga lume.
„Credem că aceștia sunt un semnal de avertizare. Tropicele ar fi probabil primul loc în care te-ai aștepta ca gheața să dispară. Asta vedem,” spune Shaun Marcott, profesor de geologie la UW-Madison. Marcott a condus cercetarea împreună cu colegi de la Boston College și Universitatea Tulane. Studiul a fost condus de Andrew Gorin, fost student la Boston College, acum la Universitatea din California, Berkeley. Studiul a apărut în ediția din 2 august 2024 a revistei Science.
Ghețarii din Munții Anzi vor dispărea
Ghețarii cresc încet în regiunile unde vara nu este suficient de caldă pentru a topi toată zăpada din iarna precedentă. Zăpada netopită se acumulează, se compactează și începe să se miște sub propria greutate. Așa se formează gheața permanentă care definește un ghețar.
Imagini din satelit și observații directe au arătat clar de decenii că ghețarii de mare altitudine din Anzi se micșorează constant, deoarece temperaturile mai ridicate îi fac să se topească mai repede decât poate fi înlocuită zăpada căzută.
Ceea ce rămăsese neclar era dacă ghețarii sunt acum mai mici decât în orice alt moment de la sfârșitul ultimei ere glaciare. Aceasta este cunoscută sub numele de Holocen. Ghețarii din alte părți ale lumii au fost mai mici în anumite perioade din Holocenul timpuriu, când clima globală era mai caldă și mai uscată decât în mileniile recente.
„Știam că ghețarii au fluctuat în trecut. Am vrut să vedem cum se compară comportamentul ghețarilor de astăzi. Aceștia =se topesc din cauza schimbărilor climatice cauzate de om - cu fluctuațiile lor pe termen lung,” spune Andy Jones, doctorand la UW-Madison și coautor al studiului.
Se efectuează cercetări
Pentru a răspunde la această întrebare, echipa de oameni de știință a analizat geochimia rocilor din apropierea marginilor a patru ghețari din Anzii tropicali de mare altitudine. Au ales locuri care, conform imaginilor din satelit, au fost expuse de gheața topită doar în ultimele două sau trei decenii.
Echipa a căutat două izotopi unici, beryllium-10 și carbon-14, în cristalele de cuarț din rocă. Acești izotopi se formează doar în rocă care a fost expusă la suprafață. Sunt rezultatul interacțiunilor dintre rocă și razele cosmice, particule de mare energie care bombardează constant Pământul din spațiu.
Rocile acumulează beryllium-10 și carbon-14 doar după ce sunt expuse la suprafață, așa că măsurarea concentrațiilor acestor izotopi în cristalele de rocă din apropierea ghețarilor poate ajuta la înțelegerea extinderii ghețarilor în trecut. Echipa a găsit concentrații „remarcabil de scăzute” ale ambilor izotopi în aproape toate mostrele. Asta sugerează că gheața topită a expus rocile pentru prima dată recent.
Analize suplimentare și faptul că concentrațiile extrem de scăzute au fost consecvente în toate locurile de eșantionare i-au făcut pe cercetători să fie siguri că topirea gheței, și nu eroziunea, a expus roca.
„Este foarte puțin probabil ca aceasta să fie din cauza eroziunii”, spune Marcott. „Pentru că toate locațiile pe care le-am studiat arată același lucru.”, a mai spus el.
Această consistență indică o singură concluzie probabilă, potrivit sciencedaily.