Geoană, așteptat să-și anunțe candidatura la prezidențiale. Zilele la NATO îi sunt numărate

Geoană, așteptat să-și anunțe candidatura la prezidențiale. Zilele la NATO îi sunt numărate

București. Mircea Geoană este așteptat să-și anunțe candidatura la alegerile prezidențiale, în următoarea perioadă. El își va încheia mandatul de adjunct la NATO, iar viitorul secretar general își caută, deja, un alt colaborator.

Mark Rutte, care îl va înlocui pe Jens Stoltenberg la conducerea Alianței Nord-Atlantice, caută un înlocuitor și pentru funcția de secretar adjunct. Conform publicației Politico, ar putea fi vorba despre o femeie provenită din rândul politicienilor din Europa de Est.

Mircea Geoană așteptat să facă anunțul oficial

Secretarul adjunct al NATO va candida aproape sigur la alegerile prezidențiale de la finalul anului. Informația despre candidatura lui Mircea Geoană circulă inclusiv pe coridoarele sediului Alianței de la Bruxelles. Oficial, însă, acesta nu a făcut nici un anunț. Dimpotrivă a amânat o declarație clară pe acest subiect.

Tot ceea ce face și ce spune, în această perioadă sugerează că Geoană va candida. A lăsat să se înțeleagă acest lucru în mai toate declarațiile sale din ultima perioadă. La începutul lunii iulie, și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale: „Mircea Geoană Președinte 2024”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, în interviurile pe care le-a dat, a făcut referire la un posibil program cu care se va prezenta în fața alegătorilor. Totodată a exclus ideea de a candida din partea vreunui partid, dar i-a ofertat pe membrii și simpatizanții formațiunilor să-l susțină.

De altfel, Mircea Geoană este favorit în majoritata sondajelor de opinie din ultimii doi ani, în cazul în care se va înscrie în cursa prezidențială.

Mark Rutte, NATO

Mark Rutte. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mark Rutte caută un înlocuitor

Actualul secretar general adjunct, Mircea Geoană, este aşteptat să se retragă, pentru a candida la alegerile prezidenţiale, au onfirmat oficiali NATO pentru Politico. În aceste condiții, viitorul secretar general al Alianței îi caută un înlocuitor. Mark Rutte ar fi analizat deja câteva nume ale unor potențiali înlocuitori.

Un diplomat NATO de rang înalt a confirmat pentru publicația citată că există un consens general în rândul aliaţilor ca mandatul de adjunct al Alianței să revină tot unui est-european. După Mircea Geoană, discuţiile se concentrează pe două nume, două femei din Bulgaria și Macedonia de Nord.

„Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est. (...) Aceasta, nu în ultimul rând, din cauza presiunii publice de a numi o femeie ca secretar general în locul lui Rutte”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Un posibil candidat este fostul vicepremier al Bulgariei şi fost comisar european Mariya Gabriel. Informația a fost confirmată de doi apropiați ai acesteia. Un alt nume vehiculat este al fostului ministru al apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska. Macedonia de Nord a aderat la NATO în urmă cu patru ani, iar Šekerinska a jucat un rol cheie în acest proces.

Alegeri 2024

Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

Mircea Geoană își pregătește candidatura

Mark Rutte își va prelua mandatul la NATO începând cu data de 2 octombrie, moment în care va anunța și cine va fi secretarul general adjunct. Cam tot în acel moment este așteptat și Mircea Geoană să-și anunțe, oficial candidatura la alegerile prezidențiale. Până la acel moment, pare că tatonează terenul și se pregătește.

Deși mulți experți electorali nu-i dau șanse fără un partid în spate, el pare decis să-și asume o candidatură independentă. A și declarat, de altfel, că anul 2024 va fi anul candidaților independenți. A făcut-o după alegerile locale și europarlamentare.

Partidele din coaliția de guvernare, PSD și PNL, au stabilit ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 24 noiembrie (turul 1) și 8 decembrie (turul 2). Între cele două tururi vor fi programate alegerile parlamentare, pe 1 decembrie.

Până în prezent, nici PSD și nici PNL nu și-au stabilit, oficial, candidații. Este așteptat ca Marcel Ciolacu să fie propus și confirmat de PSD, iar Nicolae Ciucă să fie desemnat candidatul PNL.

Revista presei