Noi scheme de finanțare a partidelor afiliate lui Ilan Șor. Cine sunt „voluntarii” fugarului

Noi scheme de finanțare a partidelor afiliate lui Ilan Șor. Cine sunt „voluntarii” fugarului Ilan Șor/ Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Noi acțiuni de investigații ce vizează finanțarea partidelor afiliate lui Ilan Șor. Procurorii anticorupție, împreună cu ofițerii de investigații, au desfășurat vineri percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali - săvârșită în proporții mari. Dosarul vizează și spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară sunt remunerați lunar cu bani. Sumele oferite nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor.

Remunerați cu bani pentru participarea la mitinguri și acțiuni de protest

Potrivit materialelor cauzei penale, destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia ar fi remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale. Banii sunt oferiți inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.

La fel, sursele financiare sunt oferite pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor care urmează să se desfășoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Voluntarii” finanțați de Ilan Șor

În urma deconspirării mai multor căi ilegale de finanțare din surse tenebre a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor, acesta împreună cu alți reprezentanți ai organizației  criminale pe care o conduce au organizat o schema nouă de finanțare. Aceasta are scopul de a camufla activitatea reprezentanților partidelor sub noțiuni de „voluntar” și „voluntariat”.

Astfel, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le sunt create conturi în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă. Aceasta se aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina.

Schema de finanțare ilegală a partidelor politice

Schema de finanțare ilegală a partidelor politice/Sursa foto: poliția.md

Ulterior, prin intermediul aplicației „PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești. Acestea variază de la 10 000 la 55 000 de ruble (aproape 600 de euro).

În cadrul perchezițiilor desfășurate vineri au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Schemele de transportare a banilor destinate partidelor afiliate lui Șor

Organele de forță investighează mai multe episoade privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Reprezentanții grupului criminal, pun pe roate diverse scheme de introducere în țară a valutei străine.

La finele lunii aprilie curent, organele de forță au ridicat peste 20 milioane de lei (1 mil de euro) în urma desfășurării a 135 de percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău și 27 percheziții pe teritoriul țării. Banii au fost introduși în Republica Moldova prin contrabandă de mai mulți curieri. Majoritatea persoanelor aveau o vârstă înaintată și erau preponderent din UTA Găgăuzia.

La începutul lunii iunie, polițiștii au ridicat sume de bani, în diferită valută, în valoare de circa 3 milioane de lei (150 mii de euro) destinate finanțării ilegale a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor.

Constituirea blocului politic „Victorie”/ Sursa foto: FB//ilanshor

În cadrul documentării, s-a stabilit că începând cu luna aprilie Ilan Șor ar organiza periodic în orașul Moscova diferite ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate acestuia, ca urmare ar fi fost creat blocul politic „Victorie”, unde au participat mai multe persoane afiliate formațiunilor politice și grupului criminal.

La fel, periodic s-ar fi organizat presupuse forumuri sau ședințe politice cu reprezentanții formațiunilor politice afiliate lui Șor în orașul Moscova, care erau utilizați în calitate de curieri.

Acțiunile de urmărire pe marginea dosarului continue.

Revista presei