S-a găsit o navă din Primul Război Mondial! Unde se află și în ce stare este

S-a găsit o navă din Primul Război Mondial! Unde se află și în ce stare este Sursa foto: Arhiva EVZ

O epavă descoperită în largul coastei Aberdeenshire este considerată a fi o navă de război pierdută a Royal Navy, scufundată de o torpilă în timpul Primului Război Mondial. HMS Hawke a fost descoperită de o echipă de scafandri la aproximativ 70 de mile est de Fraserburgh la începutul acestei săptămâni într-o stare „remarcabilă”. Peste 500 de membri ai echipajului au murit când nava a fost atacată de un U-boat german în octombrie 1914. Nava a luat foc și, în urma unei explozii, s-a scufundat în mai puțin de opt minute, doar 70 de marinari supraviețuind.

Nava o să fie identificată oficial

Se speră că epava va fi identificată oficial de Marina Regală în următoarele săptămâni. Epava a fost găsită de grupul Lost in Waters Deep - care caută epave pentru a aminti pierderile din timpul războiului în apele scoțiene. HMS Hawke, un crucișător protejat din clasa Edgar, cu o lungime de 387 picioare (118 m) și o lățime de 60 picioare (18 m), a fost lansat la apă în 1891. În 1911, a fost grav avariat într-o coliziune în Solent cu nava soră a Titanicului, RMS Olympic. Când a izbucnit Primul Război Mondial, Hawke a fost detașat în Escadrila a 10-a de crucișătoare și a luat parte la blocada dintre Shetland și Norvegia.

Un mic omagiu

În octombrie 1914, escadrila a fost desfășurată mai la sud, în Marea Nordului, ca parte a eforturilor de a opri navele de război germane să atace convoaiele de trupe din Canada. La 15 octombrie 1914, escadrila se afla în patrulare în largul coastei Aberdeen când HMS Hawke a fost lovit de o singură torpilă a submarinului german U-9 Acest atac major în primele etape ale războiului a fost un prim indiciu al vulnerabilității Marinei Regale în fața submarinelor germane, chiar și în nordul Scoției.

Epava, ultimul loc de odihnă a 524 de marinari, a fost localizată la 12 august, la 110 m (360 ft) sub suprafață. Steve Mortimer, un scafandru care lucrează alături de proiectul Lost in Waters Deep, a declarat pentru BBC Scotland că găsirea locației HMS Hawke a necesitat multă muncă grea. Cercetările echipei au implicat întoarcerea la date din acea perioadă, cum ar fi jurnalul de zi al comandantului submarinului, care a dat o indicație a locului în care se afla acesta când a lansat torpila. De asemenea, au analizat jurnalele de bord ale altor crucișătoare ale Marinei care au făcut „schimb de posturi” cu HMS Hawke chiar înainte de scufundare, ceea ce le-a oferit o zonă generală în care s-ar putea afla nava.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un secol pe fundul mării

Un alt element de date a fost o „obstrucție” pe fundul mării raportată de pescarii scoțieni în anii 1980. Nava de scufundări a investigat locul obstrucției, dar nu a găsit nimic. Cu toate acestea, la doar un kilometru distanță au găsit o epavă uriașă. „A fost nevoie de ani de cercetare, dar timpul efectiv petrecut pe teren a fost de doar câteva ore”, a declarat Mortimer. El a spus că HMS Hawke s-a deteriorat în mod evident după un secol pe fundul mării, dar era încă într-o stare remarcabilă. „Multe dintre terase sunt încă la locul lor, terase de tec”, a spus el. „Există o minunată pasarelă a căpitanului în jurul părții din spate a pupei. Există o mulțime de arme, deoarece, evident, a fost o navă de război. „Există o mulțime de veselă Royal Navy. Este fascinant. Este clar că a fost luată complet prin surprindere, deoarece multe hublouri sunt încă deschise.” Dl Mortimer a spus că zona mării în care se afla nava are puțini nutrienți, ceea ce înseamnă că epava nu a fost mâncată de organisme. El a spus: „Vă puteți uita în hublouri și puteți vedea camere cu artefacte, cești de ceai, boluri și farfurii chiar acolo pe podea. „Este o capsulă a timpului cu adevărat remarcabilă”.