Alegătorii vor putea semna electronic pentru susținerea candidaților la funcția de președinte

Alegătorii vor putea semna electronic pentru susținerea candidaților la funcția de președinte Semnarea listelor de subscripție/Sursa foto: a.cec.md/ro

Republica Moldova. Alegătorii vor putea să semneze electronic pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Procedura va fi realizată prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică” (SSI LSE). Acesta este gestionat de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Autentificarea și semnarea în sistem va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile. Procedura va fi realizată prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.

Colectarea semnăturilor pe suport de hârtie rămâne valabilă

Potrivit CEC, grupul de inițiativă va prezenta pe suport de hârtie listele de subscripție cu numărul minim stabilit de legislația electorală, de 15 000 de semnături valabile ale susținătorilor. Totodată, diferența până la 25 000 de semnături va putea fi colectată prin intermediul sistemului.

Semnare electronică

Semnare electronică/Sursa foto: Monitorul Fiscal

Semnare în lista de subscripție electronică a candidatului desemnat va fi activată imediat după eliberarea legitimațiilor și formularelor listelor de subscripție pe hârtie destinate grupului de inițiativă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul de colectarea a semnăturilor prin intermediul SSI LSE va fi oprit, odată cu recepționarea spre verificare a listelor de subscripție pe hârtie. Acest lucru va fi realizat nu mai târziu de 30 de zile până în ziua alegerilor.

Un alegător poate susține mai mulți candidați

CEC a precizat că un alegător poate susține, prin semnătură pe listele de subscripție, mai mulți candidați. Totodată, acesta nu poate susține același candidat de două sau mai multe ori.

Recepționarea documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă va începe la 21 august curent. În decursul a 3 zile, CEC adoptă o hotărâre privind rezultatul examinării documentelor. În cazul înregistrării grupului de inițiativă, comisia eliberează legitimațiile și listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului.

Urnă de vot

Urnă de vot/Sursa foto: a.cec.md/ro

Pe 1 august curent a început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de șef de stat și a participanților la referendum va începe pe 21 august curent, iar campania electorală va începe pe 20 septembrie 2024.

Revista presei