Ultima vacanță la mare a soților Ceaușescu. Gesturi care ar înfuria pe oricine

Ultima vacanță la mare a soților Ceaușescu. Gesturi care ar înfuria pe oricine Ceausescu la mare , sursa foto evenimentul istoric

Nicolae și Elena Ceaușescu își petreceau verile la Neptun, pe litoral. Cu timpul, au renunțat la plajă, dar se bucurau de soare prin plimbări lungi cu barca și jocuri de volei, sub supravegherea scafandrilor. În iulie 1989, au avut ultimul lor sejur la mare.

În iulie 1989, Ceaușeștii au petrecut ultimele zile pe litoral. S-au cazat, ca de obicei, la casa de vacanță a Partidului Comunist din Neptun. Până în toamna acelui an, întreg aparatul de partid și guvernul s-au mutat acolo, continuând să lucreze sub supravegherea „tovarășului”.

Ziua de 15 iulie a început ca orice zi de lucru. După programul obișnuit, în jurul orei 17:00, Nicolae și Elena au plecat cu elicopterul prezidențial la Neptun, unde urmau să petreacă weekendul. Nu au plecat singuri, ci însoțiți de un întreg alai de personal, inclusiv șoferi, bucătari, menajere și maseuri, pentru a se asigura că șederea lor era cât mai confortabilă.

Elena Ceaușescu nu știa să înoate

Pe măsură ce îmbătrâneau, soții Ceaușescu evitau să intre în mare, preferând tratamentele și băile de nămol. Elena Ceaușescu, care nu știa să înoate, se temea de apa adâncă și folosea un colac gonflabil. Chiar și în tinerețe, nu se aventura prea departe în apă, iar în lacurile sărate din țară nu îndrăznea să intre decât până la brâu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anii tinereții, Ceaușeștii erau cunoscuți pentru petrecerile fastuoase și mesele întinse. Însă, în ultima vară la mare, preferau activități mai restrânse. Nicolae recita poezii de Coșbuc, Alecsandri și Goga. Totuși, nu se fereau de public. În ultima lor vacanță au continuat să fie admirați și fotografiați în cele mai bune haine și la cele mai bine executate jocuri de volei pe plajă.

Verile la Neptun, începând din anii '60, erau petrecute într-un complex prezidențial deservit de aproximativ 100 de persoane. Printre aceștia se numărau agenți de securitate, ofițeri, bucătari și grădinari, dar și oameni angajați special pentru afânarea nisipului și curățarea plajei de scoici și alge. Elena Ceaușescu avea mereu alături o femeie care o curăța de nisip și culegea pietricelele din locul unde urma să se așeze. Scafandrii supravegheau zona pentru a preveni orice potențial pericol.

În ultima lor vacanță, Nicolae Ceaușescu părea mai rezervat. Preferând să lucreze în biroul său din reședința de vară, Elena rămânea adesea singură la plajă. Dictatorul asista la întocmirea rapoartelor, trecea în revistă documentele de stat și programa întâlniri cu miniștri și tovarăși de partid. Se spune că în acea vară, Ceaușescu era mai dedicat muncii ca niciodată. Cinci luni mai târziu, în decembrie 1989, regimul care i-a ținut în fruntea țării timp de 24 de ani avea să se prăbușească, potrivit DC News.

Revista presei