Dispare unul dintre cele mai cunoscute locuri turistice din lume. Și românii se înghesuiau aici

Dispare unul dintre cele mai cunoscute locuri turistice din lume. Și românii se înghesuiau aici Lacul Balaton. Sursa foto Youtube

Ungaria. În Lacul Balaton, apa a atins un nivel critic de 100 de centimetri. Seceta a afectat foarte mult marile lacuri, iar nivelul apei din Lacul Velence și Lacul Balaton a continuat să scadă alarmant. Autoritățile se tem că Lacul Balaton, care era vizitat des de turiști, va dispărea.

Seceta face ravagii

Specialiștii consideră că nici măcar o ploaie abundentă nu ar ajuta prea mult. Se pare că nu va ploua în următoarea perioadă în Ungaria, iar lacurile vor fi afectate în continuare.Meteorologii au spus că vara aceasta a fost extrem de secetoasă, cu precipitații reduse și sol foarte uscat, fapt ce influențează și creșterea temperaturii aerului.

Lacul Balaton

Lacul Balaton. Sursa foto Youtube

Acest fenomen se explică prin faptul că, pe măsură ce solul devine mai uscat, aerul de deasupra sa se încălzește mai intens, iar în lipsa umidității, aproape toată radiația este transformată în căldură pentru încălzirea aerului.

Lacul Balaton ar putea dispărea

Nivelul apei din Lacul Velence a coborât sub pragul „critic” de 120 de centimetri, ajungând luni la 116 centimetri în Agárd. Și nivelul apei din Lacul Balaton a scăzut semnificativ, atingând un nivel mediu actual de 100 de centimetri, potrivit Pro TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lacul Balaton, locul de joacă al bogaților

Balaton este considerat locul de joacă al bogaților. Aici se organizează evenimente de lux, iar prețurile cazărilor nu este deloc mic. Mâncarea de plajă, cum ar fi langoș, și-a dublat, în unele locuri, prețul.În Balatonfured, mai puțin de un sfert dintre turiști erau din afara Ungariei în 2022, comparativ cu 81% în Budapesta. Pentru turiștii străini și maghiari, multe destinații din Bulgaria, Grecia și Italia sunt acum mai ieftine decât Lacul Balaton, cu prețul mediu al camerelor în jur de 67 de euro pe noapte.

Majoritatea plajelor din Balaton sunt acum private, cu taxe de intrare variind de la câteva sute la 10.000 de forinți (26 de euro). Potrivit lui Roland Molnar, președintele Asociației Tineretului Defavorizat din Veszprem, oraș aflat la doar 14 kilometri de Balaton, mulți tineri sau oameni cu venituri mici nu își mai permit să meargă la lac. În urmă cu câțiva ani se găseau doar câteva baruri tradiționale în Balaton. Acum, sunt o mulțime de crame și cluburi de lux.

Revista presei