Vești bune pentru acești români striviți de datorii. Lege promulgată de Klaus Iohannis

Vești bune pentru acești români striviți de datorii. Lege promulgată de Klaus Iohannis Portofel gol. Sursă foto: Unsplash

România. Legea care limitează dobânzile aplicate de instituțiile financiare nebancare a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Această măsură reglementează costurile creditelor oferite de IFN-uri, inclusiv de companii precum Provident.

Vești bune pentru datornicii la IFN-uri. Lege promulgată de Klaus Iohannis

Anunțul a fost făcut de inițiatorul legii, senatorul PSD, Daniel Zamfir:

„O MARE VICTORIE IMPOTRIVA ABUZURILOR IFN URILOR SI RECUPERATORILOR! Președintele a promulgat Legea!!!

De azi, niciun IFN nu mai poate executa casele oamenilor!

Ne puteți urmări și pe Google News

Niciun român care se împrumută la un IFN nu va mai plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate, indiferent de sumă și de perioada împrumutului!

Nicio firmă cesionară de creanțe-recuperatorii-nu va putea solicita de la un debitor mai mult decât valoarea creanței!”, a scris senatorul pe Facebook.

Odată cu aplicarea noii legi, companiile de credite nu vor putea să perceapă dobânzi care depășesc dublul sumei împrumutate, indiferent de valoarea creditului sau durata de rambursare. Astfel, persoanele care au contractat împrumuturi nu vor fi afectate de dobânzi excesive.

Bani

Bani. Sursă foto: Unsplash

Ce reguli prevede noua lege

Legea a primit aprobarea finală din partea Camerei Deputaților pe 26 martie, consolidând astfel reglementările existente îndomeniul financiar-bancar. Modificările vizează în principal stabilirea unor limite stricte pentru dobânzile aplicate de instituțiile financiare.

Conform noilor reglementări, dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditele ipotecare destinate investițiilor imobiliare nu va putea depăși cu mai mult de 8% dobânda aplicată de Banca Națională a României (BNR) pe piața internă. În cazul creditelor de consum, plafonul este stabilit la 27% peste dobânda de referință a BNR.

Există, totuși, o excepție pentru creditele de consum de până la 5.000 lei, unde costul total al împrumutului nu poate depăși 1% pe zi, iar suma totală plătită de consumator nu poate depăși dublul valorii inițiale a creditului.

Ce se întâmplă cu datornicii la IFN-uri în cazul creditelor de consum

Pentru împrumuturile de consum cu sume între 5.001 și 10.000 lei, noile reglementări stabilesc că costul total nu poate depăși 0,8% pe zi, iar suma totală achitată de consumator nu trebuie să fie mai mare decât dublul valorii împrumutului. Aceste limitări sunt menite să facă împrumuturile de această valoare mai accesibile și mai transparente pentru utilizatori.

În plus, pentru creditele de consum cuprinse între 10.001 și 25.000 lei, plafonul costului total al împrumutului este restricționat la 0,6% pe zi, iar suma pe care consumatorii trebuie să o plătească nu poate depăși dublul valorii împrumutate.

Revista presei