Ucrainenii vor să mute războiul pe teritoriul rus. Continuă operațiunea „secretă” din Kursk

Ucrainenii vor să mute războiul pe teritoriul rus. Continuă operațiunea  „secretă” din Kursk Kursk. Sursa foto: Platforma X

Mii de soldați ucraineni sunt implicați în operațiunea militară din Kursk. Decizia Kievului a stârnit numeroase controverse, având în vedete că ar fi pornit în deplină tăcere. De altfel, Rusia a transmis că ar fi vorba despre mai mulți militari trimiși de Kiev. În urmă cu puțin timp, un oficial ucrainean a vorbit despre scopul acestei mișcări de amploare.

Ucrainenii fac presiuni în Kursk

Armata ucraineană a făcut pași mari pentru a pătrunde pe teritoriul inamic. Începând din 6 august, soldații lui Zelenski au reușit să îi ia prin surprindere pe ruși, făcând presiuni în Kursk.

În această operațiune ar fi implicați câteva mii de militari. Conform unui oficial ucrainean, scopul misiunii ar fi „destabilizarea situaţiei în Rusia”.  De asemenea, acesta a subliniat că țara sa are intenția să mute conflictul pe teritoriul rus.

Vor să provoace pierderi

Potrivit responsabilului pe probleme de securitate, Kievul ar intenționa să provoace pierderi pe teritoriul inamic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem în ofensivă. Obiectivul este de a extinde poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia - căci ei sunt incapabili să-şi protejeze propriile frontiere - şi de a muta războiul pe teritoriul rus”, a explicat oficialul ucrainean, notează AFP.

În schimb, Moscova a transmis că ar fi vorba despre un număr mai mare de soldați ucraineni.

Se cere urgentarea evacuării civililor din Kursk. Moscova a decretat stare de regim antiterorist

Timp de câteva zile, autoritățile ucrainene au păstrat tăcerea vizavi de această operațiune militară. Între timp, Moscova a decretat stare de regim antiterorist și susține că soldații lui Zelenski au pătruns pe o distanță de 40 de kilometri în Kursk.

Conform oficialului pe probleme de securitate, mișcarea ar fi un imbold pentru armata ucraineană, mai ales după pierderile suferite în ultimii doi ani.

„Această operaţiune a arătat că putem să atacăm şi să avansăm”, a mai spus oficialul ucrainean.

Zelenski, Kursk

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Platforma X

Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că armata sa a pătruns pe teritoriul rus și a dat asigurări că soldații vor „face dreptate”.

În ultimele ore, guvernatorul din Kursk a cerut urgentarea procesului de evacuare a civililor din zona periculoasă.

Revista presei