Marcel Ciolacu, față în față cu Klaus Iohannis. Personajul ce va fi radiografiat de premier și președinte

Marcel Ciolacu, față în față cu Klaus Iohannis. Personajul ce va fi radiografiat de premier și președinte Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

București. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre desemnarea comisarului european pentru România. Președintele PSD a declarat că atributul nominalizării comisarului revine primului ministru, dar că ultimul cuvânt de spus îl va avea șefa comisiei Europene, Ursula von Der Leyen.

Marcel Ciolacu, discuție cu Klaus Iohannis

Întrebat când va face propunerea privind comisarul european, premierul a spus că va fi „după ce am discuția și cu președintele României, așa cum este corect. Repet, negociatorul în Consiliul European e președintele României și e normal să am acest dialog instituțional. Cu adevărat, eu nominalizez persoana. Ține foarte mult persoana și de atribuțiile pe care le va avea viitorul comisar în cadrul Comisiei Europene. Cu alte cuvinte, cu certitudine voi avea o discuție și cu dna președinte al Consiliului European (Comisiei Europene - n.r.) deja aleasă”, afirmă Marcel Ciolacu.

Nu a spus dacă îl va susține pe Klaus Iohannis

El a mai spus că președinta Comisiei transmite solicitările reprezentantului Comisarului European o decizie CCR și că nu poate face mai multe declarații momentan. Întrebat dacă l-ar susține pe Klaus Iohannis pentru funcția de înalt reprezentant la UE pentru Ucraina, Marcel Ciolacu a zis : Dacă e în afara propunerii de comisar... Vedem, dar dl. președinte nu a avut această discuție cu mine”.

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam_Photos

Decizia finală

România vizează un post de comisar cu atribuții în zona economică, dar au fost luate în calcul și alte variante. Printre numele luate în calcul, cu șanse mari sunt: Mihai Tudose, dacă România obține portofoliul pentru economie și Victor Negrescu, dacă ne revine portofoliul pentru extindere. Unele surse spun că un post de comisar este vizat și de actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European va verifica declaraţiile de interese financiare şi eventualele conflicte de interese ale candidaţilor la posturile de comisari. Votul în parlamentul European asupra întregii comisii ar putea avea loc în septembrie.