Război Ucraina, ziua 898. Luptele din Kursk continuă. Zelenski: Rusia trebuie să simtă ce ne-a făcut

Război Ucraina, ziua 898. Luptele din Kursk continuă. Zelenski: Rusia trebuie să simtă ce ne-a făcut Volodimir Zelenski. Sursă foto: Captură video Facebook

Război Ucraina, ziua 898. Luptele din regiunea Kursk continuă în două districte de frontieră, Sudzhansky și Korenovsky, potrivit Ministerului rus al Apărării. Forțele ucrainene au trecut granița marți, provocând ciocniri pe teritoriul rusesc, pe care președintele Vladimir Putin le-a descris drept „o provocare majoră”. Kievul a refuzat să comenteze în detaliu operațiunea, care coincide cu intensificarea atacurilor rusești în regiunea Donețk din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au reușit să împiedice avansarea trupelor ucrainene, reluând astfel comentariile lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, care raportase anterior că armata ucraineană a fost oprită. Aceste evenimente subliniază tensiunile crescânde de-a lungul graniței ruso-ucrainene.

Război Ucraina, ziua 898. Zelenski: Rusia „trebuie să simtă ce a făcut” Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară într-un discurs video că Rusia a adus războiul pe teritoriul ucrainean și că trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale. Deși Zelenski nu a făcut referire directă la luptele în desfășurare în regiunea Kursk de pe teritoriul Rusiei, comentariile sale subliniază fermitatea Ucrainei în fața agresiunii rusești. În timp ce Kievul a menținut o politică de tăcere în legătură cu informațiile despre incursiunea ucraineană în Kursk, președintele rus Vladimir Putin a descris situația drept „o provocare pe scară largă”, scrie The Kyiv Independent.

„Rusia a adus războiul pe teritoriul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regiunea Kursk, situată la granița cu regiunea Sumî din Ucraina, a fost martoră la lupte intense. Sumî a suferit atacuri rusești constante după eliberarea mai multor zone din aprilie 2022. Unul dintre principalele teatre de luptă se află în jurul localității ruse Sudzha, un sat mic cu aproximativ 5.000 de locuitori, situat la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Ucraina. Aceste lupte reflectă intensificarea conflictului în zona de frontieră.

În discursul său, Zelenski a subliniat că „ucrainenii știu cum să își atingă obiectivele” și a reiterat că atingerea acestor obiective „nu a fost alegerea noastră”. El a accentuat că scopul Ucrainei este de a îmbunătăți situația cât mai repede posibil, dar într-un context de pace echitabilă. Această abordare subliniază angajamentul Ucrainei față de atingerea obiectivelor sale de securitate națională în fața provocărilor continue.

În același timp, Rusia a intensificat atacurile în regiunea Donețk din Ucraina, în special în orașele Pokrovsk, Torețk și Ceasiv Iar. Zelenski a exprimat recunoștință față de „fiecare soldat și comandant” care apără pozițiile ucrainene și îndeplinește sarcinile de apărare.

Război Ucraina

Război Ucraina . Sursă foto: facebook.com/zelenskyy.official

Ucraina a preluat controlul asupra stației Sudja prin care ajung gaze în Europa

Război Ucraina, ziua 898. Ucrainenii au preluat controlul asupra stației de gaze Sudja, un punct strategic pe ruta de conducte care transportă gaze către Europa prin Ucraina, a declarat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski pentru The Washington Post, conform Pravda.

Stația de gaze Sudja se află la aproximativ 8 kilometri în interiorul teritoriului rus și reprezenta ultima oprire înainte de ca gazele să fie exportate în Europa. Această mișcare subliniază importanța strategică a regiunii Kursk în contextul livrărilor de energie.

În prezent, ruta de tranzit a gazelor prin Ucraina este crucială pentru exporturile rusești de energie către Europa. Acordul de tranzit al gazelor între Rusia și Ucraina urmează să expire la sfârșitul acestui an, iar Kievul a declarat anterior că nu intenționează să îl reînnoiască sau să îl prelungească. Acest lucru a generat îngrijorări cu privire la posibilitatea unei opriri bruște a livrărilor de gaze în cazul în care conflictele din regiunea de frontieră Kursk continuă.

Atacurile ucrainene asupra stației de gaze Sudja au stârnit temeri că livrările de gaze rusești către Europa ar putea fi întrerupte înainte de expirarea acordului. Analiștii sugerează că Ucraina ar putea folosi controlul asupra acestei stații de gaze ca o pârghie pentru a influența negociările și pentru a presiona Rusia. Gazprom, gigantul energetic rus, furnizează aproximativ 42 de milioane de metri cubi de gaz pe zi către Europa prin Ucraina, iar orice întrerupere a acestui flux ar avea un impact considerabil asupra pieței energetice europene.

Deși Gazprom a declarat că va continua să transporte gaze prin Ucraina și că operațiunile sunt în curs de desfășurare, tranzitul prin stația Sudja a scăzut joi la 37,3 milioane de metri cubi, comparativ cu 42 de milioane de metri cubi în mod obișnuit.

Război Ucraina, ziua 898. Comisia Europeană consideră că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia

Comisia Europeană a declarat joi că Ucraina are dreptul să efectueze atacuri pe teritoriul Rusiei în cadrul operațiunilor de „legitimă autoapărare”, ca răspuns la agresiunea rusă. Această poziție a fost exprimată după ce trupele ucrainene au pătruns marți în regiunea rusă de graniță Kursk. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a subliniat într-o conferință de presă că Ucraina luptă într-un război defensiv și că conform dreptului internațional, are dreptul să se apere inclusiv prin lovirea inamicului pe teritoriul său, dar și pe teritoriul inamicului.

Stano a accentuat că, în cadrul acestui drept legitim de autoapărare, Ucraina este îndreptățită să își vizeze inamicul acolo unde consideră necesar, inclusiv pe teritoriul rusesc. Totuși, el a evitat să comenteze „evoluțiile specifice” de pe câmpul de luptă, referindu-se la atacurile recente din regiunea Kursk. Această poziție subliniază că dreptul de apărare al Ucrainei este recunoscut în contextul conflictului actual.

În ciuda acestei situații, Stano a reafirmat că ultimele evoluții nu schimbă poziția de susținere continuă a Uniunii Europene pentru Ucraina. Această susținere a fost reiterată la toate summit-urile șefilor de stat și de guvern ale UE de la începutul războiului.

 

Revista presei
Partea lor de adevăr