Adriana Gogonel și Liliana Cucu-Grosjean revoluționează industria aerospațială

Adriana Gogonel și Liliana Cucu-Grosjean revoluționează industria aerospațială

Adriana Gogonel și Liliana Cucu-Grosjean sunt cele două femei de stiință originare din Galați, co-fondatoarele societății StatInf. Acestea au creat un software ce ajută giganți precum Airbus să valideze funcționarea corectă a sistemelor electronice înainte de a lansa pe piață un produs. Cele două au fost incluse în Top 100 Femei de Succes din România.

Adriana Gogonel și Liliana Cucu- Grosjean au fost nominalizate la categoria „Învățământ și cercetare”.

Adriana Gogonel și Liliana Cucu- Grosjean în Top 100 Femei de Succes

Adriana și Liliana au transmis pentru revista Capital că unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei este construirea, unui kit de certificare a produsului lor, RocqStat, în domeniul aerospațial.

De asemenea, cele două au amintit și de lansarea unui proiect colaborativ național francez condus de Easymile în Toulouse. Acesta permite introducerea vehiculelor autonome în zonele publice deschise.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Până acum, aceste vehicule erau rezervate zonelor închise cum sunt livrările de bagaje in aeroporturi”, a continuat Adriana.

Cu toate că au realizări de mare anvergură împreună, nici separat Adriana și Liliana nu dezamăgesc când vine vorba de acest lucru. Adriana Gogonel a declarat pentru revista Capital că „cea mai recentă realizare profesională este selecționarea StatInf anul acesta într-un consortium European din industria automobilului, după ce anul trecut am fost laureații unui apel pentru proiecte de mare anvergura pe plan național în Franța”.

Liliana Cucu-Grosjean a transmis că din luna ianuarie a acestui an a devenit vice-președinta IEEE Technical Community on Real-Time Systems, comitet tehnic ce aparține celei mai mari societăți profesionale tehnice mondiale. „În ianuarie 2026, voi prelua președinția acestui comitet pentru doi ani”, a continuat aceasta pentru revista Capital.

Și în privința planului personal, aceasta a avut o realizare.

„Am reușit sa câștig primul meu meci de tenis împotriva unei jucătoare clasate 30/5 acum o lună. Știu, nu-i mare lucru pentru persoanele foarte sportive, dar pentru o mămica ca mine, este o mare mândrie”

Succesul este relativ, iar provocările nu au lipsit

Cele două, chiar daca sunt femei de succes, nu au o rețetă pentru acest lucru. Succesul este relativ, iar cel mai important este să nu se uite propria persoană pe drumul profesional, conform Adrianei. Liliana a ținut să menționeze faptul că femeile au un rol important în transmiterea valorilor. Cele care se impun nu o fac pentru ele însele, ci pentru valorile pe care le apără.

Provocările nu au lipsit. Adriana Gogonel a spus că „cel mai important risc de până acum a fost decizia de a crea StatInf”. Cu toate că la finalul unui post doctorat ar fi trebuit să se decidă asupra sectorului de activitate, ea nu a făcut acest lucru.

„În schimb, am decis să îmi asum riscul unui montaj de întreprindere, susținut de statul francez printr-o perioada de doi ani de șomaj în care persoanei nu i se cere să caute de muncă. A fost un pariu, o investiție pe termen lung în propria persoană”, a spus aceasta.

Revista presei