O nouă minivacanță în august. Câte zile libere vor mai avea românii în 2024

O nouă minivacanță în august. Câte zile libere vor mai avea românii în 2024 Minivacanță. Sursă foto: Unsplash

România. Românii vor avea o nouă minivacanță, de patru zile, la jumătatea lunii august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Iată câte zile libere vor mai avea românii în 2024

O nouă minivacanță în august

În 2024, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare celebrată pe 15 august, va cădea într-o zi de joi. Fiind o zi de sărbătoare legală conform Codului muncii, atât angajații din sectorul public, cât și cei din sectorul privat nu vor lucra în această zi, cu excepția unor situații specifice.

Pentru angajații bugetari, Guvernul a decis să acorde și ziua de vineri, 16 august, liber, extinzând astfel weekendul la patru zile. Cei care sunt nevoiți să lucreze pe 15 august vor beneficia de compensații legale, în timp ce bugetarii care își vor lua ziua liberă pe 16 august vor trebui să compenseze orele pierdute într-o perioadă ulterioară.

Minivacanță

Minivacanță. Sursă foto: Unsplash

Ce stabilește Codul muncii pentru noua minivacanță din august

În conformitate cu reglementările prevăzute de Codul muncii, Adormirea Maicii Domnului este stabilită ca zi liberă atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cei din sectorul privat. Aceasta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, activitatea este suspendată pe 15 august 2024, care va fi o zi de joi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru angajații care doresc să extindă perioada de odihnă, este posibil să solicite o zi liberă suplimentară pe 16 august, cu condiția să obțină acordul angajatorului, potrivit avocatnet.ro. Astfel, aceștia pot beneficia de o minivacanță care se întinde de la 15 până la 18 august, conectând sărbătoarea de Sfânta Maria cu weekendul.

Bugetarii au un avantaj suplimentar în acest context, deoarece Guvernul a decis prin Hotărârea de Guvern 1.307/2023 că și ziua de 16 august este liberă pentru acest sector. Totuși, aceștia sunt obligați să recupereze ziua liberă suplimentară prin prelungirea programului de muncă până pe 30 august.

Există, de asemenea, excepții de la regulă pentru anumite categorii de angajați, cum ar fi cei din unitățile sanitare și de alimentație publică, unde munca nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității. Angajații din aceste domenii trebuie să primească timp liber compensatoriu în termen de 30 de zile sau, în lipsa acestuia, un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru munca prestată în ziua de sărbătoare.

Câte zile libere vor mai avea românii în 2024

În anul 2024, românii vor beneficia câteva zile libere legale în ultimele luni ale anului. Printre acestea se numără Sfântul Andrei, care cade pe 30 noiembrie, însă va fi într-o zi de sâmbătă, urmat de Ziua Marii Uniri pe 1 decembrie, care este duminică.

De asemenea, Crăciunul va aduce două zile libere consecutive: 25 decembrie, marți, și a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, care va fi joi. Acest lucru va permite românilor să facă punte și să aibă o minivacanță binemeritată de Sărbători.

Revista presei