Descoperire uimitoare. Ce au găsit experții la bordul unei epave din secolul al XIX-lea

Descoperire uimitoare. Ce au găsit experții la bordul unei epave din secolul al XIX-lea Epavă. Sursă foto: Freepik

Nimeni nu va avea voie să pescuiască, fără autorizația corespunzătoare, niciuna dintre cele aproape 100 de sticle de șampanie și apă minerală din secolul al XIX-lea aflate la bordul unei epave din sudul Suediei.

Locația bărcii scufundate este cunoscută din 2016 și este înregistrată în mediul cultural al Oficiului Național pentru Antichități din Suedia. Totuși, abia la data de 11 iulie scafandrii polonezi au găsit prețioasa încărcătură la bordul acestei epave.

Descoperire uimitoare la bordul unei epave

Epava se află la o adâncime de aproximativ 58 de metri în largul coastei județului Blekinge din sudul Suediei. Aceasta a fost găsită de scafandri în timp ce verificau punctele de interes. Se află la aproximativ 37 de kilometri sud de insula suedeză Oeland din Marea Baltică.

Potrivit liderului scafandrilor, Tomasz Stachura, experții în vinuri și apă au contactat rapid scafandrii. Au depus eforturi pentru a efectua teste de laborator asupra conținutului sticlelor. Cu toate acestea, autoritățile suedeze au pus piciorul în prag și au etichetat nava scufundată drept „o relicvă antică". Astfel, autoritățile spun că aceasta necesită „o protecție clară și puternică" pentru a rămâne intactă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu trebuie să deteriorați vestigiile antice. Ceea ce include și luarea de obiecte de pe bordul acestei epave, de exemplu sticle de șampanie, fără permisiune", a declarat Magnus Johansson, un oficial al județului. „Sticlele de șampanie sunt o descoperire fantastic de bine conservată. Ne oferă un instantaneu al transportului maritim și al vieții la bord la sfârșitul secolului al XIX-lea", a adăugat el.

Valoare culturală și istorică

Dacă epava ar fi fost de dinainte de 1850, ar fi fost automat listată ca relicvă antică, au declarat autoritățile locale. „Dar am stabilit că valoarea culturală și istorică a epavei era atât de mare încât ar trebui declarată drept relicvă antică", a declarat Daniel Tedenlind. Acesta este un oficial județean din orașul vecin Kalmar.

Scafandrul Stachura a declarat anterior că se preconizează că încărcătura ar fi putut fi în drum spre masa regală din Stockholm sau spre reședința țarului rus din Sankt Petersburg atunci când nava s-a scufundat, cândva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, conform Huffpost .

Revista presei