De ce l-a ales Kamala Harris pe Walz ca vicepreședinte. Analiștii spun că ar putea regreta decizia

De ce l-a ales Kamala Harris pe Walz ca vicepreședinte. Analiștii spun că ar putea regreta decizia Kamala Harris și Tim Walz Sursa foto: X

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, nu a fost în topul potențialilor contracandidați ai lui Kamala Harris până în ultimele săptămâni. Dar selecția sa pentru a se alătura vicepreședintelui pe lista democraților subliniază atât puterea social media, cât și a faptului de a fi relativ stabil. Așadar, ce l-a făcut pe Walz să treacă de la statutul de relativ necunoscut la nivel național la cel de candidat la vicepreședinție din partea unui partid majoritar? Se poate spune că totul este „ciudat".

Amintiți-vă cum democrații au început să-i numească „ciudați" pe republicanii Donald Trump și JD Vance acum câteva săptămâni. Atacul ar fi putut părea ceva desprins din liceu, dar cel mai nebunesc lucru este că pare să fi funcționat. O privire asupra datelor privind tendințele Google relevă o creștere recentă a căutărilor pentru cuvântul „ciudat". Mai mult decât atât, subiectele asociate cu cuvântul „ciudat" au fost despre Make America Great Again, Partidul Republican, Vance și Walz.

Motivul din spatele deciziei lui Harris

De ce Walz? El a fost creditat ca fiind primul care a început să-i numească pe republicani ciudați pe scară largă. Și știm că campania lui Harris a fost atentă. A trimis cel puțin un e-mail care sugera că atacurile „ciudate" împotriva partidului republican au condus conversația online. Faptul că Harris a ales un candidat care se descurcă bine online nu ar trebui să fie surprinzător. Aceasta este campania care a îmbrățișat trendurile din online. De asemenea, Harris s-a descurcat foarte bine pe TikTok, ceea ce campania lui Joe Biden nu a putut face. Dar este alegerea lui Walz un indiciu al unei campanii prea online?

Tim Walz, vicepreședintele desemnat de Kamala Harris

Tim Walz. Sursa foto: Facebook/Tim Walz

Aceasta este o întrebare corectă, având în vedere că Harris l-a ignorat pe Josh Shapiro, guvernatorul statului Pennsylvania, în favoarea lui Walz. Shapiro a fost văzut mult timp ca unul dintre principalii candidați pentru alegerea vicepreședintelui. Totuși, acesta a divizat o mare parte a stângii online din cauza opiniilor sale cu privire la israelieni și palestinieni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În special, Walz împărtășește multe dintre aceste opinii. Dar a primit mult mai puține reacții negative decât Shapiro, care este evreu. Faptul că Walz nu s-a confruntat practic cu nicio opoziție din partea vreuneia dintre facțiunile majore ale Partidului Democrat l-a ajutat aproape sigur. La urma urmei, campania lui Harris a fost condusă de un val de emoții bune de când a devenit prezumtiva candidată democrată.

O selecție cu riscuri

Comportamentul non-divizionist al lui Walz la scară largă a părut să joace un rol important. Harris a avut o bună chimie personală cu el și i-a plăcut în mod deosebit atitudinea sa „fericită și norocoasă”. Să te înțelegi bine cu un contracandidat și să nu divizezi partidul cu această alegere este un motiv suficient pentru a te decide asupra cuiva.

Una dintre primele reguli atunci când vine vorba de alegerea unui vicepreședinte este să „nu faci rău". Harris probabil că nu a făcut rău cu această alegere. Walz a servit 12 ani în Camera Reprezentanților și se află în prezent în al doilea mandat de guvernator. El nu poate fi atacat pentru că are puțină experiență, spre deosebire de omologul său republican Vance. Acesta este cel mai puțin apreciat candidat la vicepreședinție care a ieșit de la convenția partidului său.

Marea întrebare care se pune acum este dacă Harris a lăsat puncte pe tabelă prin alegerea lui Walz în locul lui Shapiro. Minnesota nu va fi probabil competitivă în această toamnă. Niciun candidat republican la președinție nu a câștigat statul din 1972. Este cea mai lungă serie de victorii prezidențiale ale democraților (în afara Washingtonului, DC). Iar sondajele de opinie efectuate în statul cu steaua nordică de când Harris a intrat în cursă au arătat că această tendință va continua.

Sondaje strânse și state cheie

Pe de altă parte, Pennsylvania este aproape sigur un stat pe care Harris trebuie să îl câștige dacă vrea să ajungă președinte. De fapt, acesta este probabil cel mai important stat oscilant din acest ciclu, iar sondajele au fost foarte strânse. Shapiro deține în prezent un rating favorabil de 61% în Pennsylvania. A depășit cu 14 puncte nivelul de referință al lui Biden pentru 2020 în 2022. Dacă acest lucru ar fi fost suficient pentru a propulsa un bilet Harris-Shapiro în Pennsylvania în această toamnă este un semn de întrebare. Deși literatura de științe politice sugerează că ar fi fost foarte bine.

Ceea ce putem spune, totuși, este că Walz nu are rolul de a o ajuta pe Harris cu mulți alegători oscilanți. S-a descurcat cu mai puțin de un punct mai bine decât Biden în Minnesota când a câștigat realegerea în 2022. De fapt, Shapiro pare să se fi descurcat mai bine cu alegătorii albi fără o diplomă universitară în Pennsylvania decât Walz.  Și chiar dacă Walz ar fi fost un pion electoral, rămâne de văzut dacă el poate ajuta echipa democrată în afara statului său natal.

Dacă Harris sfârșește prin a pierde Pennsylvania și alegerile cu o marjă mică, va fi unul dintre marile „ce-ar fi dacă" ale istoriei. Nu l-a ales ea pe Shapiro pentru că îi era teamă de stânga online? Harris, desigur, speră că alegerile nu vor fi atât de strânse. Ea pare să aibă un impuls, iar alegerea lui Walz nu va face probabil nimic pentru a-l împiedica, conform CNN .

Revista presei