Sfântul Ierarh Nifon, primul canonizat pe pământ românesc, sărbătorit la Târgoviște. Programul ceremoniilor

Sfântul Ierarh Nifon, primul canonizat pe pământ românesc, sărbătorit la Târgoviște. Programul ceremoniilor Sărbătoarea sfantului ierh Nifin Târgoviște. Sursa foto: Facebook

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, va fi sărbătorit la Târgoviște în zilele de 10 și 11 august 2024. Ceremoniile liturgice dedicate Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei, vor începe sâmbătă, 10 august, de la ora 18.00.

Sfântul Ierarh Nifon va fi sărbătorit la Târgoviște

Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc, ocrotitorul Eparhiei noastre, precum şi cea mai importantă personalitate bisericească de la noi, de la începutul secolul al XVI-lea, ale cărui sfinte moaşte se află în Catedrala din Târgovişte.

Evenimentul va fi inaugurat în ziua de sâmbătă, 10 august 2024, ora 18.00, de slujba solemnă a Vecerniei, oficiată pe un podium special amenajat în apropierea istoricei Catedrale târgoviştene.

Lui i se datorează uimitoarea înflorire a vieții spirituale și culturale din acea epocă, utilizarea tiparului în misiunea Bisericii, precum și o magnifică rodnicie duhovnicească, fiindcă a îndrumat pe mulți pe calea credinței și a sfințeniei, cel mai cunoscut ucenic al său fiind Sf. Voievod Neagoe Basarab, autorul celebrelor „Învățături către fiul său Theodosie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

You are currently viewing LA TÂRGOVIȘTE VA FI SĂRBĂTORIT SFÂNTUL IERARH NIFON, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI ŞI MITROPOLITUL ȚĂRII ROMÂNEȘTISfântul Ierarh Nifon va fi sărbătorit la Târgoviște.

Vor fi premiați elevii care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat

Programul mai prevede pelerinajul celor peste 3.000 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviştei, care se va desfăşura prin centrul istoric al oraşului, cu oprire la Mânăstirea Stelea şi la statuia Sfinţilor Martiri Brâncoveni, din faţa Primăriei oraşului.

Pentru a celebra excelenţa educaţională şi pentru a încuraja elevii merituoşi, Părintele Mitropolit Nifon va premia, cu acest prilej, pe cei 2 elevi dâmboviţeni care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, şi pe cei 17 elevi care au obţinut primele locuri la etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Religie şi a Olimpiadei Naţionale Interdisciplinare "Cultură şi spiritualitate românească", împreună cu profesorii lor îndrumători.

LA TÂRGOVIȘTE VA FI SĂRBĂTORIT SFÂNTUL IERARH NIFON, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI ŞI MITROPOLITUL ȚĂRII ROMÂNEȘTISfântul Ierarh Nifon va fi sărbătorit la Târgoviște. Sursa foto: Facebook

Programul ceremoniilor care sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nifon

Duminică, 11 august 2024, tot pe podiumul special amenajat din apropierea Catedralei, va fi oficiată slujba Utreniei şi cea a Sfintei Liturghii, începând cu ora 7.00.

În cadrul sfintei slujbe, vor fi premiaţi 22 de elevi care au obţinut locurile I, II şi III la etapa naţională a Olimpiadelor şi Concursurilor şcolare 2023-2024, alături de profesorii lor coordonatori, şi vor fi lansate volumele recent tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Anul acesta vor fi expuse spre închinare şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, bine cunoscut tămăduitor, mult iubit şi invocat în rugăciuni de credincioşii noştri, care vor fi aduse la Târgovişte, de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Arhiepiscopia Târgoviștei invită credincioşii „să participe la acest eveniment, în zilele de sâmbătă, 10 august 2024, de la ora 18.00 şi duminică, 11 august 2024, de la ora 7.00”, se mai arată în comunicat.