Trecerea graniței cu un minor, fără pașaport. Regulile țărilor care nu sunt în UE

Trecerea graniței cu un minor, fără pașaport. Regulile țărilor care nu sunt în UE Vamă Bulgaria. Sursa foto Youtube

Mulți dintre cei care trec granița în aceste zile către Grecia preferă rute prin Macedonia sau Serbia. Așa că se ivesc tot felul de situații legat de documentele pe care trebuie să le aveți. Cele două țări nefiind în Uniunea Europeană au cu totul alte reguli.

Macedonia de Nord

Macedonia de Nord / Sursa foto: Dreamstime

Granița cu Macedonia se poate trece doar cu bulentinul în anumite situații

”Aș vrea să știu dacă a tranzitat cineva Serbia și Macedonia de Nord în drum spre Grecia,cu copilul minor de 14 ani. Dar doar cu cartea de identitate. (Copilul fiind însoțit de ambii părinți). E în regulă, sau e nevoie și de pașaport pentru el”, a întrebat o turistă pe forumurile de călătorii. Cei care au trecut deja prin astfel de situații au explicat exact cum trebuie făcut. ”Fără probleme.

Începând cu Turcia și mergând spre vest, până în Franța puteți călători cu C.I. Inclusiv în Kosovo, stat nerecunoscut de România, dar C.I. trebuie să aibă 6 luni de valabilitate, iar în Albania 3 luni”, a spus un turist. Altcineva a constat că pe site-ul Ministerului de Externe nu sunt foarte multe informații legat de acest aspect. ”În aceeași situație suntem și noi. Am verificat pe site-ul ministerului de externe, nu este specificat niciunde numărul de zile până când expiră cartea de identitate.

Ce spune MAE

Singura precizare este doar că trebuie să fie valabilă. 30-60-90 de zile sunt de fapt numărul de zile pentru care ai dreptul să stai în țara respectiva fără viză. În concluzie putem trece frontiera atâta timp cât cartea de identitate este valabilă la întoarcere”, a scris o altă turistă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cert este că sunt și cazuri de români care au trecut deja prin această situație. Ba mai mult, vorbim chiar și de copii de 15 ani. ”Se poate trece liniștit anul trecut am mers cu copil de 15 ani cu cartea de identitate”, a completta altcineva.