Este Mercur retrograd. Care este impactul acestui fenomen astronomic asupra oamenilor

Este Mercur retrograd. Care este impactul acestui fenomen astronomic asupra oamenilor Sursa foto: Facebook/ Mercur retrograd

Sadicka, astrolog și life coach spiritual, le spune celor 5.000 de urmăritori de pe Instagram să fie atenți la problemele tehnologice, la dificultățile de comunicare cu oamenii și chiar la accidentele de mașină. De pe data de 4 august este Mercur retrograd.

De câteva ori pe an, Instagram și TikTok sunt inundate cu mesaje de avertizare precum acesta: „ Toate problemele se întâmplă din cauză că e mercur retrograd”.

Ce este de fapt Mercur retrograd?

Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare. Mercur retrograd este o iluzie optică care apare de trei sau patru ori pe an. Aceasta face ca planeta să pară că se deplasează în direcția opusă celei în care o face de obicei.

Este un efect similar cu cel în care o mașină depășește o alta. Pentru cei din mașina mai rapidă, vehiculul mai lent pare să se deplaseze înapoi. Toate planetele apar astfel de pe Pământ în diferite momente. Acest lucru se întâmplă întrucât ele orbitează în jurul Soarelui la viteze diferite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii au observat de mii de ani intrarea lui Mercur în retrogradare. Mulți adepți ai astrologiei o asociază cu o creștere a problemelor personale.

Lina Sahhab, în vârstă de 42 de ani, lucrează pentru o organizație non-profit. Ea spune pentru BBC că a crezut pentru o perioadă că superstițiile din jurul lui Mercur retrograd erau doar atât.

„Apoi am început să observ că obstacolele din viața mea chiar apar atunci când există o retrogradare a lui Mercur. Laptopul meu s-a stricat brusc. De asemenea, atunci când am cumpărat ceva, nu a mers cum trebuia", spune ea.

Lipsa dovezilor în favoarea astrologiei nu dăunează popularității acesteia, în special pe social media. Într-o epocă în care putem să prezicem vremea și să găsim răspunsuri la majoritatea întrebărilor noastre pe Google, pasionații de astrologie apelează adesea la horoscop pentru a primi îndrumări cu privire la lucruri asupra cărora majoritatea oamenilor încă simt că au puțin control. Printre ele se află dragostea, prietenia sau chiar tehnologia.

Cum a apărut astrologia?

Astrologia este considerată în prezent o pseudoștiință. În civilizațiile antice a fost concepută pentru prima dată, atunci când oamenii aveau nevoie de modalități care să îi ajute să prezică lucruri precum momentul precipitațiilor, temperatura, vântul și lumina soarelui. De asemenea, trebuiau să facă acest lucru era o abilitate de supraviețuire.

Astrologia poate fi identificată între anii 3000 î.Hr. și 2001 î.Hr. într-o regiune din vestul Asiei, Mesopotamia. De acolo, s-a răspândit în India și, în cele din urmă, a început să arate mai mult ca acum în timpul perioadei elenistice (323 î.Hr. - 31 î.Hr.) în Grecia Antică.

Potrivit doctorului Nicholas Campion, profesor de cosmologie și cultură la University of Wales Trinity Saint David, fenomenul Mercur retrograd a fost descoperit în timpul ultimului secol î.Hr. Totuși, nu a fost întotdeauna interpretat așa cum este astăzi.

Ce însemna înainte Mercur retrograd?

Campion spune că în epoca medievală, dacă cineva încerca să răspundă la o întrebare prin trasarea unei hărți astrologice, faptul că Mercur era retrograd era considerat un semn că răspunsul era negativ sau că era „puțin probabil să se întâmple ceva".

„Abia în secolul al XX-lea, în astrologia lumii anglofone, a ajuns să însemne în special „întârzieri"", spune expertul în astrologie. El a adăugat că această interpretare a luat amploare în anii 1980.

Doctorul spune că astrologii moderni care subscriu la influența lui Mercur retrograd cred că aceasta înseamnă că planurile vor fi puse în așteptare sau că este un moment nepotrivit pentru a începe o nouă slujbă sau a începe ceva nou.

„Este foarte mult o caracteristică a unui anumit filon al astrologiei occidentale. Astrologia occidentală se răspândește acum în întreaga lume prin intermediul rețelelor sociale și al aplicațiilor, deci devine globală”, a continuat acesta. El spune că Mercur retrograd nu a avut întotdeauna aceeași proeminență pe care o are astăzi. „A fost întotdeauna un fenomen foarte minor în astrologie".

Fără susținere științifică pentru influența lui Mercur retrograd

„Astronomia și astrologia ar fi putut fi strâns înrădăcinate în trecut. Consensul științific general din prezent este că fenomenele astronomice precum retrogradarea nu au niciun efect previzibil asupra vieții oamenilor", spune Dhara Patel, de la Centrul Spațial Național din Leicester.

Dacă știința sugerează că Mercur retrograd poate să nu aibă nicio influență asupra vieții noastre, de ce atât de mulți oameni se întorc încă la stele pentru răspunsuri?

Unele studii au legat credința în horoscop și semnele zodiacale de „părtinirea de confirmare", tendința de a crede sau de a ne aminti informații care se aliniază cu convingerile noastre preexistente și de a le interpreta selectiv pentru a le susține.

Zeinab Ajami este un psiholog clinician care desfășoară activități umanitare în domeniul sănătății mintale în Ucraina. Aceasta a declarat pentru BBC că „oamenii tind să creadă lucruri care îi fac să se simtă ușurați sau confortabil și care nu necesită ca creierul să analizeze și să reevalueze în mod constant".

Astrologia oferă o explicație ușoară și rapidă pentru problemele oamenilor

Ea spune că astrologia poate oferi o „explicație rapidă și ușoară" pentru evenimente dificile. Astfel, oamenii nu sunt nevoiți să analizeze „multiplele straturi ale problemelor lor". Dar mulți consideră semnele astrale o poartă către inspirație, distracție sau consolare spirituală.

Mireille Hammal, specialistă în Reiki din Beirut, spune că cei care cred în influența lui Mercur retrograd „evită de obicei să cumpere electronice în acea perioadă sau amână semnarea contractelor, mutarea într-o casă nouă sau să facă pasul de a se căsători sau logodnici".

Hammal recunoaște că „o mulțime de oameni consideră că astrologia este o prostie". Ea crede că poate fi utilă pentru oameni atâta timp cât nu „ajunge la obsesie".

Doctorul Campion crede că Mercur retrograd și-a găsit popularitatea datorită simplității sale. Totuși, spune că acest lucru poate submina modul în care este percepută astrologia profesională.

„Mercur retrograd aproape că nu are nevoie de nicio interpretare. Nu este complicat sau complex, și se aplică tuturor. Ideea că acesta este un moment bun sau rău pentru a face planuri subminează într-adevăr ideea că astrologia poate fi complexă și nuanțată. Adevărul este că o mulțime de lucruri se întâmplă foarte bine atunci când Mercur este retrograd”, a concluzionat Campion.

Revista presei