Creierul atacurilor asupra Turnurilor Gemene din 11 septembrie scapă de pedeapsa cu moartea. Decizia neașteptată a Pentagonului

Creierul atacurilor asupra Turnurilor Gemene din 11 septembrie scapă de pedeapsa cu moartea. Decizia neașteptată a Pentagonului 11 septembrie. Sursa foto: Wikipedia

Trei bărbați acuzați de complot pentru atacurile din 11 septembrie 2001 au fost de acord să pledeze vinovați, conform presei americane. Departamentul de Apărare al SUA a declarat că au încheiat un acord pre-proces.

Procurorii americani au ajuns la o înțelegere cu Khalid Sheikh Mohammed, creierul din spatele atacurilor din 9/11. Acordul implică o pledoarie de vinovăție în schimbul evitării unui proces care s-ar putea solda cu pedeapsa cu moartea.

Pentagonul a ajuns la o înțelegere cu creierul din spatele atacurilor  din 11 septembrie 2001

Acordurile cu Mohammed și ceilalți doi acuzați avansează cazurile lor. Acestea au fost blocate în manevre pre-proces timp de ani de zile. În acest timp, inculpații au fost reținuți la baza militară Guantanamo Bay din Cuba.

Un comunicat al Pentagonului a spus că detaliile acordului nu vor fi făcute publice imediat. New York Times a raportat că Mohammed, Walid bin Attash și Mustafa al-Hawsawi au fost de acord să pledeze vinovați de conspirație în schimbul unei sentințe pe viață. Aceștia evită astfel un proces care ar putea duce la pedeapsa cu moartea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea a fost detaliată de procurori într-o scrisoare anul trecut. Propunerea a divizat familiile celor aproape 3.000 de persoane ucise în atacurile din 11 septembrie 2001. Unele dintre acestea au dorit ca inculpații să se confrunte cu pedeapsa supremă.

Khalid Sheikh Mohammed a organizat atacurile asupra Turnurilor Gemene

Mohammed a fost considerat unul dintre cei mai de încredere și inteligenți locotenenți ai lideruluiAl-Qaeda, Osama bin Laden, înainte de capturarea sa în martie 2003 în Pakistan. A petrecut apoi trei ani în închisori secrete ale CIA înainte de a ajunge la Guantanamo în 2006. Inginerul instruit – care a spus că a organizat atacurile din 9/11 "de la A la Z" – a fost implicat într-o serie de comploturi majore împotriva Statelor Unite, unde a urmat cursurile unei universități.

Pe lângă planificarea operațiunii de doborâre a Turnurilor Gemene, Mohammed susține că l-a decapitat personal pe  jurnalistul american Daniel Pearl în 2002. Acesta a mai spus  că a ajutat la atentatul din 1993 asupra World Trade Center care a ucis șase persoane.

Bin Attash, un saudit de origine yemenită, ar fi instruit doi dintre pirații aerului care au realizat atacurile din 11 septembrie. Anchetatorii americani au spus că a mărturisit că a cumpărat explozibili. Acesta a recrutat membri ai echipei care a ucis 17 marinari într-un atac asupra USS Cole. S-a refugiat în Pakistanul vecin după invazia americană în Afganistan în 2001. A fost capturat acolo în 2003 și apoi a fost ținut într-o rețea de închisori secrete ale CIA.

Hawsawi este suspectat că a gestionat finanțele pentru atacurile din 9/11. A fost arestat în Pakistan pe 1 martie 2003 și a fost, de asemenea, ținut în închisori secrete înainte de a fi transferat la Guantanamo în 2006, scrie Le Monde.

 

Revista presei