Inutil și periculos. Gestul pe care îl fac majoritatea șoferilor la vederea radarului

Inutil și periculos. Gestul pe care îl fac majoritatea șoferilor la vederea radarului Restricții de trafic pe Autostrada A3 București-Ploiești. Sursa foto: Facebook/Poliția Română

România. Șoferii români, în număr mare, au tendința de a depăși, sub diferite pretexte, viteza legală de deplasare pe drumurile publice. Pe de altă parte, pentru a-i sancționa, autoritățile amplasează aparate radar pe drumurile publice.

Aparatele radar sunt amplasate, pe marginea șoselelor pentru a-i depista pe cei ce depășesc viteza legală. În funcție de informațiile înregistrate, poliția îi sancționează pe cei care încalcă Codul Rutier.

Gestul periculos pe care îl comit șoferii

Conducătorii auto tind să frâneze brusc atunci când observă un aparat radar, sperând că acesta nu va înregistra depășirea vitezei. În realitate, este un gest inutil și, totodată, periculos. Aparatele radar au capacitatea să înregistreze vitezomanii cu mult înainte ca aceștia să le observe. Pe de altă parte, frânând brusc, la viteză foarte mare, șoferii riscă să provoace accidente rutiere ce pot avea consecințe grave.

Potrivit informațiilor din spațiul public, unele aparate radar detectează viteza de la o distanță de aproximativ 1.000 de metri. Astfel, raza acestor echipamente variază de la zero la 1.000 de metri. Aici trebuie spus că distanța de la care se declanșează aparatul depinde de tehnologia utilizată la fabricarea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drept care, poliția recomandă ca șoferii să se încadreze în limitele de viteză prevăzute de legislația rutieră. Astfel, evită eventualele sancțiuni și, totodată, contribuie la creșterea nivelului de siguranță în trafic.

Poliția rutieră testare antidrog

Șoferi Sursa foto: Unsplash

Sancțiuni pentru depășirea vitezei legale

Șoferii care depășesc viteza legală, în trafic, sunt sancționați în conformitate cu prevederile din Codul Rutier. Aceștia riscă amenzi cuprinse între 330 și 3.000 de lei, în funcție viteza înregistrată. Totodată, legislația rutieră stabilește și sancțiuni cu puncte de penalizare.

Sancțiunile sunt exprimate în puncte de amendă a căror valoare a fost exprimată în puncte de amendă. Valoarea punctului de amendă se stabilește în funcție de salariul minim, reprezentând 5% din acesta. La acest moment, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.  Guvernul a decis să plafoneze punctul de amendă la salariul minim de la 1 ianuarie. Astfel că noua majorare, de la 1 iulie, la 3.700 de lei nu a influențat și amenzile.

De menționat că șoferii care depășesc viteza legală cu mai puțin de 10 km pe oră pot scăpa de plata amenzii. Ei primesc doar un avertisment, în cazul în care nu se constată și alte abateri de la Codul Rutier.

radar

Radar Sursa foto Dreamstime

Amenzi pentru șoferii care depășesc viteza legală

Codul Rutier stabilește sancțiunile pe care le primesc șoferii ce depășesc viteza legală în trafic. Conform prevederilor din Codul Rutier, amenzile sunt următoarele:

  • pentru depășirea vitezei cu 10 până la 20 km/h sancțiunea este de două sau trei puncte de amendă (330 sau 495 de lei) și două puncte de penalizare;
  • pentru depășirea vitezei cu 21 până la 30 km/h sancțiunea este de patru sau cinci puncte amendă (660 sau 825 de lei) și trei puncte de penalizare.
  • pentru depășirea vitezei cu 31 km/h până la 40 km/h sancțiunea este de 6 până la 8 puncte de amendă (de la 990 la 1.320 de lei) și patru puncte de penalizare.
  • pentru depășirea vitezei cu 41 până la 50 km/h sancțiunea este de 9 până la 20 de puncte amendă (de la 1.485 lei până la  3.300 de lei) și șase puncte de penalizare.
  • pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h sancțiunea este de 9 până la 20 de puncte de amendă (sancțiune maximă de 3.300 de lei) și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Revista presei