Ungaria, acuzată că e antecamera spionilor ruși în UE. Programul care a devenit un pericol

Ungaria, acuzată că e antecamera spionilor ruși în UE. Programul care a devenit un pericol Viktor Orban. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ungaria este acuzată de Partidul Popular European a deschis ușa spionilor Rusiei în Uniunea Europeană prin simplificarea acordării vizelor cu ajutorul programului „card național” pentru ruși și belaruși.

Ungaria a lansat programul „Card național”

PPE afirmă că decizia Ungariei de a relaxa restricţiile pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus riscă să genereze probleme grave cu privire la securitatea Uniunii Europeană. Liderii PPE mai afirmă că această măsură ar putea favoriza intrarea spionilor Rusiei în UE.

În scrisoarea adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintele PPE Manfred Weber, spune că noile norme ale Ungariei de acordare a vizelor vor putea „crea breşe grave pentru înlesnirea activităţilor de spionaj” ale Rusiei. În opinia sa, acest lucru reprezintă un „risc grav pentru securitatea naţională" la nivelul Uniunii Europene.

Manfred Weber mai arată în scrisoare că „această măsură ar putea să faciliteze deplasarea ruşilor în spaţiul Schengen ocolind restricţiile impuse de UE”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semn de frontieră cu UngariaUngaria. Sursa foto: Natalia Bratslavsky/Dreamstime.com.

Budapesta a extins recent programul de imigraţie numit „card naţional”

Charles Michel nu a făcut nicio declarație cu privire la această scrisoare. În schimb, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat că va lua legătura cu Ungaria cu privire la noile reguli.

Ungaria a extins în luna iulie programul de imigraţie numit „card naţional” care-i include pe ruşi şi belaruşi. Asta înseamnă că cel care primește acest card are dreptul să lucreze în Ungaria şi îşi poate aduce familia. Cardul este valabil doi ani și poate fi prelungit.

Decizia cotroversată a privind pentru acordarea vizelor mult mai ușor, vine după ce SUA au impus sancţiuni împotriva a trei înalţi funcţionari ai Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), banca controlată de Rusia la Budapesta.

Angajaţii băncii s-au bucurat de imunitate diplomatică deplină şi au putut călători liber în spaţiul UE. La presiunea SUA, Ungaria s-a retras din IIB, informează schengen.news.

Revista presei