Republica Moldova, record la exportul de făină

Republica Moldova, record la exportul de făină Făina. Sursa foto: Pixabaz

Republica Moldova rămâne un mare exportator de făină, potrivit ultimelor date făcute publice de Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Republica Moldova, exportator și importator de făină

Exportul de făină realizat de companiile din Republica Moldova rămâne constant ridicat și în 2024, cel puțin la nivelul înregistrat în anul 2023.

În prima jumătate a anului 2024, liderii la exportul de făină au fost:

  • Locul 1 - S.C. „Oleinac ” S.R.L. – cu un volum de export de 5,4 mii tone;
  • Locul 2 - „Ghenven-Service ” SRL, cu un volum de export de 2,74 mii tone;
  • Locul 3 - „Grando Invest Group” S.R.L, cu un volum de export de 2,74 mii tone.

O situație ciudată pe piața de făină

Piața de făină din Republica Moldova cunoaște însă și o situație mai neobișnuită: creșterea exportului de făină are loc concomitent cu un import semnificativ și constant. Această stare de lucruri are avantajul că îmbunătățește balanța comercială a făinii, negativă în termeni reali, de la negativ la pozitiv, a declarat Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, potrivit Bani.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a dat ca exemplu anul 2020, înainte de războiul din Ucraina, când au fost importate cu 28 mii tone de făină mai mult decât s-a exportat. Iar în primele șase luni din acest an, s-a exportat cu 654 de tone mai mult decât s-a importat.

Liderul Asociației „Agrocereale” a mai observat că, pentru a putea realiza o creștere a exporturilor, producătorii de făină își îmbunătățesc calitatea produselor lor atât pentru export, cât și pentru consumul intern. Și, dacă tendința se va menține, cel puțin o parte din grâul cultivat în Republica Moldova va fi exportat sub forma unui produs cu valoare adăugată mai mare, precum făina.

Cereale

Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comerțul exterior cu cereale, în creștere

Tot mai multe cereale din Republica au ajuns, în ultimii ani, pe piața Uniunii Europene, după cum arată datele oficiale. Delegația Uniunii Europene la Chișinău a arătat, recent, că în patru ani exporturile de cereale din Republica Moldova către țările UE au crescut de opt ori.

Evoluția a fost de la un total de 36,2 milioane de dolari, în 2020, până la 292,2 milioane de dolari în 2023. Anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum de cereale plecate la export, în România, în sumă totală de 247 de milioane de dolari.

În Grecia au fost exportate, anul trecut, cereale în valoare de 18,4 milioane de dolari, în Italia de 16,7 milioane de dolari, în Spania de 2,9 milioane de dolari și în Portugalia de 2 milioane de dolari

Revista presei