Grecia e în doliu. Prințul istoric Mihail a murit la vârsta de 85 de ani

Grecia e în doliu. Prințul istoric Mihail a murit la vârsta de 85 de ani Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei. Sursa foto: Wikipedia

Grecia este în doliu. Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei a murit luni, 29 iulie, la venerabila vârstă de 85 de ani. Prințul a fost un istoric de renume care nu a părăsit Grecia nici măcar în cele mai timpul dictaturilor coloneilor.

Grecia este în doliu. Prințul Mihail a murit la vârsta de 85 de ani

Prințul Mihail al Greciei a murit la un spital din capitala Atena. Totodată, este ultimul nepot supraviețuitor al regelui George I, acesta din urmă fiind asasinat cu un an înaintea Primului Război Mondial.

La vârsta de un an Prințul Greciei a rămas fără tată, motiv pentru care a locuit în Maroc și Spania până să înceapă studiile din Franța. De asemenea, defunctul Prinț este singurul membru al familiei regale care a rămas în Grecia, după lovitura de stat eșuată, prin care regele Constantin al II-lea a încercat în 1967 să preia puterea de la colonei, revendicată de aceștia în urmă cu doar câteva luni, potrivit Agrepres.

Un istoric desăvârșit

După tentativa eșuată, Regele Constantin al II-lea avea să plece într-un exil de 10 ani. Dictatura coloneilor s-a încheiat în 1974. Istoric de renume, după 1970 Prințul Mihail a publicat zeci de cărți punându-și în valoare abilitățile de scriitor și cunoștințele istorice de la Grecia până la Imperiul Otoman. Prințul a scris biografiile mai multor membrii din Familia Regală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Familia Regală din România are legături în Grecia, prin două căsătorii regale. Mama Regelui Mihai I, Elena a fost fiica cea mare a regelui Constantin I și a reginei Sofia. După ce s-a terminat Marele Război din 1914-1918, „România dodoloață” a devenit o putere regională în Balcani.

Regele Mihai I și Prințul Philip al Greciei și Danemarcei

Regele Mihai I și Prințul Philip al Greciei și Danemarcei. Sursa foto: Facebook/ Arhivele Naționale

Grecia și sistemul de alianțe regale cu România

Motiv pentru care Regele Ferdinand și Regina Maria au croit un sistem de alianțe dinastice cu familiile regale din regiune. În 1921, tatăl lui Mihai, prințul moștenitor Carol al II-lea  s-a căsătorit cu prințesa Elena, iar moștenitorul tronului din Grecia, prințul George a luat-o de soție pe prințesa Elisabeta a României.

Revista presei