Vești proaste pentru luna august. Prognoza ANM anunță temperaturi de foc

Vești proaste pentru luna august. Prognoza ANM anunță temperaturi de foc Caniculă. Sursa foto: Pixabay

România. Prognoza meteo pentru luna august nu este deloc îmbucurătoare. Potrivit Elenei Mateescu, directorul general al ANM, temperaturile vor fi la fel de ridicate precum cele din luna iulie.

Prognoza meteo pentru luna august. Avertisment ANM de caniculă

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că prognozele actuale pentru ultima lună de vară indică temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru fiecare săptămână. Perioada cu cele mai ridicate temperaturi este preconizată a fi între 5 și 12 august. De asemenea, săptămânile 12-19 august și 19-26 august sunt așteptate să aibă abateri termice pozitive mai mari de două grade Celsius față de valorile normale.

În ceea ce privește precipitațiile, Mateescu a precizat pentru Agerpres că începutul lunii august va fi caracterizat de cantități deficitare de precipitații. Cu toate acestea, spre mijlocul și sfârșitul lunii, cantitățile de precipitații vor reveni la normalul pluviometric pentru fiecare săptămână. Acest lucru sugerează o variabilitate în regimul de precipitații pe parcursul lunii.

Deși aceste estimări indică o tendință clară de temperaturi ridicate și un regim pluviometric variabil, Elena Mateescu a subliniat că nu se poate spune cu certitudine dacă luna august va fi mai caldă decât luna iulie. Aprecierile sunt bazate pe tendințele observate în regimul termic și în cantitățile săptămânale de precipitații pe întreaga lună.

Ne puteți urmări și pe Google News
Caniculă

Căldură. Sursa foto: Arhiva EVZ

Luna iulie a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat că luna iunie a înregistrat o abatere pozitivă de 3,7 grade Celsius față de normalul termic, devenind astfel una dintre cele mai calde luni iunie din istoria măsurătorilor meteorologice din România. În plus, luna iunie a fost deficitară din punct de vedere al precipitațiilor, cu o medie de doar 66,6 litri pe metru pătrat, comparativ cu norma de 84,5 litri pe metru pătrat.

Luna iulie a continuat tendința de temperaturi ridicate, având în prezent o abatere termică de 4 grade Celsius, și este pe cale să devină cea mai caldă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, depășind recordul din 2012, când abaterea a fost de 3,5 grade Celsius. Cu temperaturi caniculare prognozate până la sfârșitul lunii, probabilitatea ca iulie să devină cea mai caldă lună este foarte mare. Acest lucru ar însemna că atât iunie, cât și iulie din acest an, ar fi printre cele mai călduroase luni de vară înregistrate în România din 1961 până în prezent.

Prognoza meteo din acest an a adus un record de coduri roșii

De la începutul anului până în prezent, s-au emis nouă avertizări generale de Cod roșu și 52 de avertizări nowcasting de Cod roșu pentru instabilitate, dintre care 43 au fost emise doar în luna iunie. În luna iulie 2024, au fost emise șase avertizări generale de Cod roșu pentru caniculă și nouă avertizări nowcasting pentru fenomene de instabilitate. În perioada 13-18 iulie, România a avut parte de șase zile consecutive de Cod roșu pentru val de căldură persistent și disconfort termic extrem, fiind cel mai lung și extins Cod roșu emis de ANM până acum.

Conform caracterizării climatice a lunii august, publicate de ANM, ultima lună de vară este cea mai însorită și uneori cea mai caldă din acest anotimp. Recordul de temperatură înregistrat în România este de 44,5 grade Celsius, iar în Capitală de 41,5 grade Celsius.

 

Revista presei