Jocurile Olimpice 2024. Răzbunarea televiziunilor rusești, ca în 1984

Jocurile Olimpice 2024. Răzbunarea televiziunilor rusești, ca în 1984 Jocurile Olimpice. Sursă foto: Facebook

Rusia. Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, televiziunea rusă a anunțat boicotul JO, invocând reprezentarea redusă a sportivilor ruși din cauza conflictului din Ucraina, conform unei știri EFE de vineri.

Boicotul JO, din nou după 40 de ani

Posturile de televiziune rusești Canal 1 și Rossiya au decis să nu difuzeze Jocurile Olimpice de la Paris 2024, inclusiv competițiile la care participă sportivii ruși. Aceasta este o premieră de la boicotul Jocurilor Olimpice din Los Angeles 1984 de către Uniunea Sovietică, ca răspuns la boicotul SUA din 1980, declanșat de invazia sovietică în Afganistan, transmite EFE.

Reprezentanții acestor canale publice au confirmat presei ruse că decizia de a nu transmite competițiile unde sportivii ruși concurează fără drapel și imn a fost luată "cu mult timp în urmă".

În 2021, televiziunea rusă a transmis Jocurile de la Tokyo, deși sportivii ruși au participat atunci sub statut de sportivi neutri. Diferența majoră este că atunci conflictul militar din Ucraina nu începuse încă, iar acum doar 15 sportivi ruși vor participa la Paris.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivele pentru boicotul JO ar putea fi financiare

Analiștii sugerează că boicotul ar putea avea și motive financiare, având în vedere că absența sportivilor ruși nu ar garanta audiențe mari, ceea ce a determinat posturile să renunțe la achiziționarea drepturilor de difuzare.

Deși exista posibilitatea ca Match TV, un canal sportiv, să preia difuzarea principalelor competiții, această opțiune a fost eliminată după ce federațiile de taekwondo, judo și lupte au refuzat invitația Comitetului Olimpic Internațional (COI).

Rețeaua de socializare Vkontakte profită

În acest context, rețeaua de socializare VKontakte, cunoscută ca Facebook-ul rusesc, va profita de situație, transmițând în direct atât ceremoniile de deschidere și închidere, cât și competițiile din 16 discipline sportive.

 

vkontakte

Vkontakte. Sursa: Vkontakte

O altă opțiune pentru cetățenii ruși este să urmărească Jocurile pe canalul COI, disponibilă încă de miercuri, când a început turneul de fotbal cu meciul Spania-Uzbekistan (2-1).

Oficialii ruși, inclusiv politicieni de rang înalt, au declarat că nu vor apela la televiziunile străine pentru a urmări Jocurile Olimpice, chiar și pentru a urmări evoluțiile sportivilor ruși. Cu toate acestea, mai mulți antrenori, sportivi activi și legende ale sportului rusesc și-au exprimat intenția de a urmări competițiile îndeaproape.

Revista presei