Finul lui Plahotniuc contraatacă, după ce a fost deconspirat numele său de agent secret

Finul lui Plahotniuc contraatacă, după ce a fost deconspirat numele său de agent secret Dorin Damir, alături de nașul său de cununie/ Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Finul lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir, nu vrea ca plângerea sa împotriva Poliției să fie examinată la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. O solicitare de strămutare a fost transmisă Curții de Apel Chișinău.

Magistratul Marcel Popescu a admis cererea lui Dorin Damir, de strămutare a cauzei în care se plânge pe acțiunile poliției. Acesta declară că forțele de ordine au procedat ilegal, atunci când i-au deconspirat numele de agent secret și au dat din casă informații care trebuie să rămână secret de stat.

Dorin Damir

Dorin Damir/ Sursa foto: FEA

În același dosar cu indivizi din eșalonul de vârf al Poliției lui Plahotniuc

Dorin Damir este președintele Asociației FEA, iar în perioada guvernării nașului său de cununie, Vlad Plahotniuc, a fost agent sub acoperire al Direcției 5. Ce-i drept, procurorii declară că acesta a fost angajat fictiv și au inițiat un dosar penal pe numele său.

Dorin Damir este învinuit de abuz de serviciu, delapidarea averii străine, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Dosarul a ajuns pe masa magistraților în luna septembrie 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

În dosar figurează alte două persoane din eșalonul de vârf al Poliției lui Vlad Plahotniuc. Este vorba despre șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru și ex-șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari.

Dorin Damir

Dorin Damir/ Sursa foto: FEA

Ce învinuiri îi aduc procurorii lui Dorin Damir

Conform procurorilor, Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Dorin Damir în calitate de agent sub acoperire. Astfel, finul de cununie al lui Plahotniuc a primit o nouă identitate, de care ar fi uzat din plin la trecerea frontierei de stat.

De altă parte, Damir consideră că procurorul Dumitru Răileanu, care a reprezentat acuzarea, ar fi admis mai multe ilegalități. Printre acestea, deconspirarea numelui său de agent secret. S-a întâmplat în timpul unei încercări de a traversa frontiera cu Ucraina. Dorin Damir a prezentat un pașaport în care era trecut cu numele Dumitru Busuioc.

Procurorul vizat, Dumitru Răileanu, l-a acționat în judecată pentru defăimare. Cauza a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, după ce instanța de fond i-a respins cererea.

Revista presei