Maia Sandu, în topul preferinţelor alegătorilor moldoveni. Sondaj IMAS

Maia Sandu, în topul preferinţelor alegătorilor moldoveni. Sondaj IMAS Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Republica Moldova. Actuala președintă a țării, Maia Sandu, rămâne în topul preferințelor alegătorilor.

Potrivit unui sondaj elaborat de  IMAS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, cele mai multe voturi ar fi acumulate de șefa statului Maia Sandu. Aceasta ar fi urmată de Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și Renato Usatîi, susținut de Partidul Nostru.

Maia Sandu nu ar obține majoritatea în primul tur de scrutin

Datele sondajului arată că nici un candidat nu ar acumula numărul necesar de voturi, care i-ar permite să fie declarat învingător în scrutin din primul tur.

Maia Sandu ar acumula 33,7% din voturi, Alexandr Stoianoglo – 11,5%, iar Renato Usatîi – 10, 8%. Astfel, datele denotă că Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ar accede în turul doi de scrutin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidații sunt urmați de fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, care ar obține 8,9%, fostul premier Ion Chicu – 6%, urmat de ex-liderul PPDA - Andrei Năstare cu 1,4%.

Cine va câștiga prezidențialele

Potrivit rezultatelor barometrului socio-politic pentru luna iulie, 44% din respondenți consideră că actualul președinte, Maia Sandu, va câștiga alegerile din toamnă. Totodată, 40 % din intervievați susțin că va învinge un candidat al opoziției. Alte 16% din respondenți nu au răspuns la întrebare.

Studiul a fost realizat la comanda Independent News (România). Sondajul a fost organizat în perioada 8-21 iulie curent. La acesta au participat 1 093 de respondenţi. Persoanele intervievate sunt locuitori ai 12 unităţi administrativ-teritoriale. Eroarea maximă de eşantionare este de ±3.0%.

Alegeri prezidențiale. Când începe perioada electorală

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie curent. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional privind aderarea țării la UE.

Perioada electorală va începe pe 1 august 2024. Totodată, perioada de desemnare și colectarea semnăturilor susținătorilor candidaților la prezidențiale și depunerea documentelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum va demara pe 21 august.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și cea pentru referendumul republican constituțional va începe pe 20 septembrie 2024.

Revista presei