Andrzej Duda: Statele membre V4 pot sta oricând la masa negocierilor
- Iuliu Vlădescu
- 18 decembrie 2024, 20:40
Cea mai importantă caracteristică a Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia - V4) este că membrii săi pot sta oricând la masa de negocieri, a declarat luni președintele polonez Andrzej Duda, la summitul președinților grupului de țări, care a avut loc la Wisla, sudul Poloniei.
V4 a respins cotelor de migrație ale UE
La conferința de presă comună care a urmat întâlnirii de la reședința prezidențială din stațiunea montană Wisla, Duda a precizat, răspunzând la o întrebare privind viitorul cooperării între ţările Grupului de la Visegrad: V4 este un grup de state vecine.
„Nu trebuie să avem întotdeauna o viziune comună asupra fiecărei probleme, dar cel mai important este că putem oricând (...) să stăm la masa negocierilor și să discutăm chestiuni importante”, a afirmat preşedintele Poloniei, amintind drept exemplu poziția comună a V4 de respingere a cotelor de migrație ale UE, care - așa cum a subliniat - a determinat politica de migrație a Uniunii Europene în ultimii ani.
În acest sens, şi întâlnirea de luni a avut o "valoare model": pe de o parte, au fost discutate chestiuni globale, războiul din Ucraina, iar pe de altă parte, a fost analizată cooperarea regională, a spus Andrzej Duda, care a menţionat: În prima parte a întâlnirii, referitoare la politica de securitate și Ucraina, președinții ţărilor Grupului de la Visegrad au fost de acord că "despre situaţia de după război și încetarea agresiunii ruse trebuie discutate cu participarea statului atacat".
Sprijin în caz de dezastre
La punctul de pe ordinea de zi privind cooperarea regională, au fost abordate posibilitățile de sprijin reciproc de protecție împotriva dezastrelor în legătură cu inundațiile din această vară. Președintele polonez a propus crearea unui grup de experți pe această temă.
La rândul său, preşedintele Ungariei, Tamás Sulyok, a subliniat: Cooperarea de la Visegrád a fost îngropată de mulți și de multe ori, dar s-a dovedit încă o dată că este nevoie de aceasta. Șeful statului a spus că Europa Centrală se confruntă cu provocări serioase, dar dialogul dintre statele V4 este eficient.
Există un război în proximitate de peste o mie de zile, dar putem fi încrezători că armele vor tăcea anul viitor. Privind şi mai departe, putem vedea pericole, de aceea trebuie făcut totul pentru a preveni, de exemplu, extinderea conflictului din Orientul Mijlociu și pentru ca asupra nici uneia dintre ţări să nu fie preluată controlul de un grup sau ideologie extremistă.
De asemenea, trebuie acordată o atenţie deosebită siguranței minorităților religioase și respectării drepturilor comunităților lor. Ungaria consideră în continuare foarte importantă protejarea creștinilor care trăiesc acolo și continuă să le ofere ajutor umanitar, a subliniat Tamás Sulyok.
V4 și relația cu Uniunea Europeană
Potrivit preşedintelui Ungariei, în această situație este o oportunitate rară pentru Europa Centrală de a coordona activitatea Consiliului Uniunii Europene timp de un an întreg, întrucât Polonia va prelua această sarcină de mare responsabilitate odată cu încheierea președinției ungare.
Potrivit șefului statului, este o chestiune de mândrie că Ungaria a obținut numeroase realizări politice semnificative în timpul președinției sale UE.
În opinia sa, este de mare importanță pentru viitorul întregii comunități faptul că reuniunea informală a Consiliului European a adoptat Declarația de la Budapesta privind noul acord de competitivitate, iar statele membre au convenit recent asupra directivelor pentru Politica Agricolă Comună după 2027, care pot pune bazele unei agriculturi rezistente la crize, sustenabile, bazate pe cunoștințe și prietenoase cu fermierii.
În situația geopolitică actuală, este deosebit de important faptul că, sub conducerea ungară, a fost adoptată și o declarație privind lupta împotriva antisemitismului.
Ungaria a sprijinit, de asemenea, aderarea deplină a Bulgariei și României la spațiul Schengen, astfel încât şi controalele la frontierele terestre să fie ridicate în primăvară. Tamás Sulyok speră că în câteva zile se va ajunge la un acord şi cu privire la următoarele sarcini ale UE privind extinderea.
Poziție pragmatică a țărilor din Grupul Visegrad
Președintele slovac, Peter Pellegrini, a declarat că este îmbucurător faptul că în cadrul V4 "începe să formeze o poziție pragmatică" cu privire la războiul din Ucraina.
„Cu toții simțim că părțile (beligerante) trebuie aduse la masa negocierilor cât mai repede posibil", a spus Pellegrini, menţionând: Din ce în ce mai mulți sunt "conștienți că singura soluție la acest conflict militar este pacea". În opinia sa, pacea în Ucraina nu poate fi atinsă prin mijloace militare.
Potrivit preşedintelui slovac, cooperarea în domeniul securităţii este un numitor comun al V4, independent de apartenența politică a forțelor conducătoare. De asemenea, el a considerat importantă cooperarea regională în domeniile securității energetice, precum şi modernizarea armatelor naționale și lupta împotriva migrației ilegale.
V4 vrea pace în Ucraina
Potrivit președintelui ceh Petr Pavel, participanții la întâlnire au fost de acord că se așteaptă la "intensificarea presiunii" din partea viitorului președinte american Donald Trump pentru a "asuma o mai mare responsabilitate pentru noi înșine". Aceasta va presupune nu numai cheltuieli mai mari pentru apărare din partea țărilor din regiune, dar și pași mai decisivi în domeniul competitivității globale a Europei, a afirmat Petr Pavel.
La această întâlnire a participat și directorul executiv al Fondului Visegrad, Linda Kapustova Helbichova. Pentru Andrzej Duda aceasta a fost ultima întâlnire la nivelul V4 la care a participat în calitate de șef al statului, deoarece al doilea mandat prezidențial al său se va încheia în august anul viitor și nu poate fi reales pentru a treia oară.
Polonia deține președinția rotativă a V4 de la 1 iulie a acestui an până la 30 iunie 2025.
(MTI - Traducere Rador Radio România)